iskolaválasztás


Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 17:25

Valamint előírhatja az iskolának, hogy a kötelező beiskolázási körzeten kívülről csak akkor vehet fel gyermeket, ha az engedélyezett létszámot a körzetből nem töltötték be. (Megjegyzem: a konkrét helyzetben szerintem ez történt - de csak találgatok. Majd ha meglesz a normaszöveg...)

_Lala_ # 2007.01.31. 23:59

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy szerintem az önkormányzatnak két jogszerű lehetősége van az érdemben iskolaválasztást befolyásolni:

  • az általa fenntartott iskolák beiskolázás rendjét megszabhatja (kit, milyen feltételek esetén vesznek fel) - pl. előírhatja, hogy a máshol lakó diákot csak akkor veheti fel az iskola, ha a diák lakóhelye szerinti önkormányzat támogatást ad az iskolának,
  • a saját költségvetéséből akár az általa, akár a más által fenntartott iskolák számára nyújtandó támogatást, a feltételeket, a számítási módszert meghatározhatja - pl. megteheti, hogy a nem önkormányzati iskoláknak csak a helyben lakó diákok után fizet támogatást.
Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 22:23

Egy dolgot ne felejtsetek el. A szabad iskolaválasztása tipikus szabadságjog. Nem olyan, mint a dologi jogok, nem lehet úgy tekinteni, mintha mindenki más számára pozitív kötelezettséget jelentene. Másképpen: a szülő iskolaválasztási joga nem úgy érvényesül, hogy bármely általános iskola köteles felvenni a gyerekét. A kötelezettség az állam és annak szervei tekintetében áll fenn, méghozzá elsősorban tilalomként: nem kötelezhetik a szülőt arra, hogy gyermekét valamely meghatározott iskolába írassa be. Amíg ezt nem teszik, addig nem korlátozták a szabad iskolaválasztás jogát.

(Van van egy pozitív kötelezettség is, amennyiben az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az általános iskolai oktatás lehetőségét - ez azonban nem a szabad iskolaválasztás jogából következik, hanem az önkormányzati törvényben előírt kötelező feladat.)

tomwolf # 2007.01.31. 19:54

Köszönöm, megtaláltam!

tomas64 # 2007.01.31. 19:25

Igen, megvan: a közoktatásról szóló törvény expressis verbis deklarálja a szabad iskolaválasztás jogát, melynek letéteményese a szülő!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 18:12

Természetesen nem erre a normaszövegre gondolok. Ez alapján ugyanis nehéz lenne megmondani, hogy az adott önkormányzati rendelet beléütközik-e.
Egyébiránt felhívnám rá a figyelmet, hogy a "képességei alapján mindenki számára hozzáférhető" az alkotmányszövegben nem az általános iskola jelzője. Az "ingyenes és kötelező". (Arra itt most nem térnék ki, hogy a "mindenki számára hozzáférhető" messze nem jelenti azt, hogy minden iskola mindenki számára.)

tomas64 # 2007.01.31. 18:00

" 70/F. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.

(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, 69 továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg. "

Ez elég konkrét normaszöveg: azt jelenti, hogy egyedüli korlátod képességedben (no meg pénztárcádban, esetenként) jelentkezik.

tomwolf # 2007.01.31. 17:58

Hát ez az...
Én is a röhögés határán vagyok, csak megerősítést vártam, vagy ellenvetést.
ki fogom kérni a rendeletet....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 17:55

Én a konkrét normaszövegre lennék kíváncsi. Nemigen tudok elképzelni olyan szabályozást, amely az adott településen lakó gyermekeknek megtiltja, hogy bizonyos iskolákba beíratkozzanak. Illetve el tudom képzelni, de akkor meg röjhögőgörcsöt kapok. Mert rendelet ide, rendelet oda, én a gyereket beírathatom a szomszéd vagy a harmadik falu iskolájába, egyházi iskolába, két tannyelvű alapítványiba vagy a Walfdorfba is. Oszt pereljen be az önkormányzat. :O)

tomwolf # 2007.01.31. 17:42

A gondom az, hogy egyszerűen megtiltják a gyerekek lakóhelyén kívüli iskolába való beíratását. Illetve polgármesteri engedélyhez kötik.
Ezzel elég sok gondod okozhatnak a szülőknek, illetve ellehetetlenítik más iskolák megmaradását.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 17:37

Tiltakozni bármi ellen lehet, ez egy szabad ország. Ha viszont alkotmánysértőnek tartasz egy önkormányzati rendeletet, azt az Alkotmánybíróság előtt támadhatod meg. Nem mondom, hogy a közigazgatási hivatalok hiba nélkül dolgoznak, de ha nekik nem tűnt föl a jogtiprás, akkor van rá esély, hogy tévedsz.

tomwolf # 2007.01.31. 17:20

Köszönöm.

Csakhogy ez alapján hogy lehet egy olyan rendelet ellen tiltakozni, ami a szabad iskolaválasztást korlátozza?
Mert ez a művelődéshez való jogot említi.

tomas64 # 2007.01.31. 17:16

Alkotmány, 70/F §.

tomwolf # 2007.01.31. 15:30

Szép napot!

A kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki jogszabályi hivatkozást a szabad iskolaválasztásról?

Köszönöm!