Új fázisba lépett az EU-szintű munkaidő-irányelv módosítása, miután az Európai Bizottság szerdán több lehetséges opciót is elfogadott. Az alternatívák között van a magyar részről támogatott „kimaradási lehetőség” is a 48 órás munkahét kötelező hatálya alól.

Bizottsági részről mindenekelőtt emlékeztettek: a jelenleg érvényben lévő jogszabályt az élet felülírta, főként mióta az Európai Bíróság több, a munkaidőt definiáló döntést is hozott. Ezek lényege, hogy a munkáltató által meghatározott helyen munkavégzésre képes állapotban történő rendelkezésre állás – ügyelet – teljes egészében munkaidőnek minősül. Mindennek fényében megkerülhetetlenné vált a munkaidővel kapcsolatos fogalmak egységes újradefiniálása.

Felmérések szerint mind több tagországban problematikusnak érzik, ha egyfelől az ügyeleti idő teljes egészében munkaidőnek minősül, másfelől viszont az átlagos heti munkaidő hossza nem lehet hosszabb 48 óránál. „Ha betű szerint vennénk a rendelkezést, a kórházakban meg kellene duplázni az ápolónők számát” – jegyezte meg ennek kapcsán egy német diplomata. A hivatalos magyar megítélés sem tartja elfogadhatónak az ügyeleti idő teljes egészében munkaidőnek tekintését. Ehelyett a magyar kormány olyan kompromisszumot szorgalmaz, amely lehetővé teszi, hogy az ügyeletnek csak egy meghatározott része számítson munkaidőnek, s ami módot ad a 48 órás munkahét kötött értelmezéséből való „kimaradásra” – mondta Kökény Mihály egészségügyi miniszter.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…