Mintegy hétszázezer főre tehető azon foglalkoztatottak száma, akik nem adóznak munkajövedelmük után. Ez valószínűleg minden eddigi óvatos becslést felülmúl Magyarországon – derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Legalább hétszázezer ember, a foglalkoztatottak 13 százaléka nem adózik a munkajövedelme után – derül ki egy friss elemzésből, amelyet a Munkaügyi Szemle közöl. A szakemberek szerint a feketemunka óriási aránya nehezíti a közterhek mérséklésére irányuló törekvéseket, ráadásul a szociális ellátórendszer finanszírozási feltételeit is rontja.

Az elemzésben Kutas János, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezető főtanácsosa és Ádám Sándor, a Promei Kft. munkatársa a Központi Statisztikai Hivatal által felmért foglalkoztatotti létszámot és átlagkereseteket vetette össze az APEH-nek az adózókra vonatkozó adataival.

A kutatás szerint az adóbevallások alapján arra lehet következtetni, hogy a KSH által 2002-ben kimutatott 3 millió 870 ezer fős foglalkoztatotti táborban az adót is fizetők száma 3,3 és 3,4 millió között mozoghat. Vagyis minimum 470 ezren, de inkább mintegy félmillióan (a foglalkoztatottak 13 százaléka) egyáltalán nem adózik munkajövedelme után. Ehhez azonban a kutatók szerint még hozzá kell számítani, hogy a KSH a valóságosnál kevesebb külföldi, diák és mezőgazdasági dolgozót mutat ki annál, amit más vizsgálatok jeleznek. Így a számítások szerint a nem adózó foglalkoztatottak száma valójában kétszázezerrel több, azaz összesen hétszázezer fő.

Ha a nem adózókat minimálbéren foglalkoztatnák, akkor 300–420 milliárd forint (1,18–1,66 milliárd euró) lenne az a bértömeg, amelynek 60-70 százaléka nem folyik be adó és tb formájában az államháztartásba. Arról nem is beszélve, hogy a szürke foglalkoztatás mértéke – s így a nem adózó munkajövedelmek nagysága – valószínűleg ennél jóval nagyobb.