A munkáltatók többsége még személyesen vagy levélben jelenti be a munkaviszony létesítését, megszűnését az egységes magyar munkaügyi adatbázisba (emma). Folyamatosan emelkedik azonban azok aránya, akik kiváltják a PIN kódot az internetes vagy telefonos bejelentéshez.

Szántó Tamás, a Foglalkoztatási Hivatal informatikai főigazgató helyettese elmondta: a május elsejei indítás óta 63 ezer személyes bejelentést kaptak a munkaügyi kirendeltségek a munkáltatóktól munkaviszony létesítéséről, megszüntetéséről. Postán 12 ezer ilyen bejelentés érkezett, az internet segítségével májusban még csak 2500, a telefonos ügyfélszolgálat közreműködésével 1000 bejelentést regisztrálhattak.

Ennek oka, hogy a munkáltatóknak az elektronikus vagy telefonos kapcsolattartáshoz először PIN kódot kellett igényelni. Mostanra azonban 26 ezer munkaadó már kiváltotta azt. A munkavállalók közül négyezren váltották ki eddig a PIN kódot. Ezek a munkavállalók az internet segítségével elektronikus úton is lekérdezhetik adataikat a rendszerből. Ellenőrizhetik például, hogy munkáltatójuk bejelentette-e őket, s milyen keresettel.

Több számítógépes programfejlesztő cég már foglalkozik azzal, hogy a különféle ügyviteli programjaik tartalmazzák az emma felé történő automatikus adat továbbítást is. Így amikor az adott munkahelyen egyébként is beviszik a számítógépes rendszerükbe a belépők vagy a kilépők adatait, akkor azokat a program az emma felé is továbbítja majd – húzta alá a szakember.

A rendszer alapadat-bázisát az Országos Nyugdíjfolyósítótól, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól már átvették, a legújabb adatok átvétele folyamatban van. Az adatok a 2002. és a 2003. év végi helyzetre, illetve a 2004. január 1. és április 30. között létesített és megszűnt munkaviszonyokra vonatkoznak. Az ezt követő változások a kötelező bejelentések révén követhetők. Az új munkaviszonyokat még a munkavégzés megkezdése előtt kötelező bejelenteni, a munkaviszony megszűnését egy munkanapon belül.

Az adatbázis így a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó 2,5 millió munkavállaló és az őket foglalkoztató több mint 300 ezer munkáltató naprakész adatait tartalmazza. Hozzájárul a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzésekhez, segítségével teljesíthetők az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségek is – mutatott rá Szántó Tamás.