Lenkovics Barnabás a magánnyugdíjpénztárakról szóló jogszabályt és a rendelkezések hatását a hozzá érkezett panaszok alapján vizsgálta – olvasható a közleményben.

“A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény szerint, amennyiben a pénztártag önkéntes döntése alapján vált magánnyugdíjpénztár tagjává, úgy 1998-tól kezdődően 2002. december 31-ig mindössze öt éven keresztül volt lehetősége egy alkalommal visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. A megfelelő tájékoztatás hiányában nem minden érdekelt élt ezzel a lehetőséggel” – írta.

Amennyiben a pénztártag ez alatt az öt év alatt nem jelezte visszalépési szándékát, úgy további visszalépési lehetősége a jogszabály alapján nem volt. Ezek az emberek pedig csak csökkentett, hetvenöt százalékos mértékű társadalombiztosítási nyugdíjra voltak jogosultak – áll a közleményben.

Lenkovics Barnabás megállapította, hogy az alkotmányban deklarált szociális biztonsághoz való joggal összefüggésben visszásságot okozott volna, ha a nyugdíjkorhatár előtt, rendszerint kényszerítő körülmények miatt nagy létszámban nyugdíjba vonulók a nyugdíjuknak csak háromnegyedét kapják meg.

A június 14-én elfogadott jogszabály-módosítás már összhangban van az alkotmányos követelményekkel. Ezek szerint, akik 2013. január 1-je előtt vonulnak nyugdíjba, nyugdíjba vonuláskor visszaléphetnek a társadalombiztosítási rendszerbe, amennyiben a pénztártagságuk időtartama a 10 évet nem éri el, és a várható pénztári járadékuk összege kevesebb a társadalombiztosítási nyugdíj egynegyedénél – ismertette.

Az ombudsman kitért arra is, hogy a törvénymódosítás hatálybalépésétől számított hat hónapon belül azok is igényelhetnek teljes mértékű társadalombiztosítási nyugdíjat, akik már korábban a vegyes rendszerből vonultak nyugdíjba, de a pénztártól kapott szolgáltatást a társadalombiztosításba visszautalják.