Egyre nagyobb arányban foglalkoztatják a munkáltatók legálisan az alkalmi munkásokat, az év első 5 hónapjában már 62 499 alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki országszerte, miközben tavaly egész évben ez a szám 80 724 volt.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás egyik fő célja, hogy a rövidebb időtartamú – alkalomszerű munkát is munkaviszonyként elismerve – jogosultságot adjon a társadalombiztosításra, valamint a munkanélküliek járadékára. A rendszer előnye, hogy a munkabér összegéhez igazodó értékben – az alkalmi munkavállalói könyvbe beragasztott közteherjegy-bélyeggel – a munkabért terhelő valamennyi járulék és a munkavállalót terhelő személyi jövedelemadó-előleg egyaránt teljesíthető. A munkavállaló a közteherjegy ellenében bizonyos egészségügyi- és nyugdíjbiztosításra, valamint munkanélküliek járadékára szerez jogot. A közterhek befizetésére májusig csaknem 232 millió forintért vásároltak bélyegeket, 2003-ban ez a szám – az egész évre vonatkozólag – 490 millió forint volt.

A tárca adatai szerint az alkalmi munkavállalói könyvet igénylők mintegy 60 százaléka munkanélküli, de évről évre egyre több a nem regisztrált munkanélküliek, a pályakezdők, a háztartásbeliek, a gyesen lévők, sőt a munkaviszonyban állók száma is – tette hozzá a miniszter. Annak érdekében, hogy az alkalmi munkák minél nagyobb hányada legálissá váljon, visszaszoruljon a fekete munka, jobban elterjedjenek a részmunkaidős és atipikus foglalkoztatási formák, a közterhek egyszerűsített befizetésével együtt indokolt volt a közteherjegy összegének lényeges mérséklése is. Erre 2002-ben került sor, amikor körülbelül felére csökkent a közteherjegyért fizetendő összeg – mondta Burány Sándor. Ha a munkaadó a munkaügyi központ által nyilvántartott munkanélkülit foglalkoztat, a korábbi mintegy negyedére csökkentett értékű közteherjegy lerovásával teljesítheti a járulékfizetési kötelezettséget.

A szakminiszter kiemelte: az alkalmi munkavállalói könyv kiállítását a munkanélküli és munkanélküliként nem nyilvántartott személy egyaránt kérheti a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen, illetve – az erre irányuló megállapodás alapján – a települési önkormányzat jegyzőjénél is. A kedvezmények hatására az alkalmi munkavállalói könyvek száma már 2002-ben 22 százalékkal, az eladott bélyegek értéke csaknem 50 százalékkal emelkedett. Tavaly a könyvek száma a duplájára nőtt, az eladott bélyegek összértéke csaknem 70 százalékkal volt több, mint 2002-ben. A tendencia az idén is folytatódott, az első öt hónapban a kiadott könyvek száma 54, az eladott bélyegek értéke 52 százalékkal haladta meg a tavalyi első öt hónap adatát – tette hozzá a miniszter.