Kitüntetéseket vehettek át a hernádi árvízi mentésben résztvevők, valamint a törökbálinti robbanáskor és a zalaegerszegi hűtőháztűz során kiemelkedő munkát végző, illetve az elmúlt időszakban kimagasló szakmai tevékenységet nyújtó tűzoltók, rendőrök, polgárőrök és határőrök.

Lamperth Mónika belügyminiszter csütörtökön kitüntetéseket adott át a hernádi mentésben, a törökbálinti robbanásban és a zalaegerszegi hűtőháztűzben résztvevő és kiemelkedő munkát végző: tűzoltóknak, rendőröknek, polgárőröknek és határőröknek.

A szaktárca vezetője 35 rendvédelmi dolgozót részesített dicséretben és jutalomban, egy tűzoltót pedig – aki a törökbálinti mentésben vett részt – soron kívül tűzoltó zászlóssá léptetett elő. A kitüntetettek közül kilencen Bátorság Érdemjelet is kaptak, egyikük, egy rendőr őrnagy a hernádi árvíz során Bőcs községnél vett részt három ember kimentésében, míg másik három rendőr egy pécsi tűzeset alkalmával két idős embert menekített ki egy épületből.

Szintén ezt a kitüntetést vehette át az a három tűzoltó is, aki a törökbálinti robbanás helyszínén élete és testi épsége kockáztatásával sérülteket mentett ki az ipari park épületeiből. Ugyancsak Bátorság Érdemjelet kapott az a két rendőr is, aki júniusban a megáradt Rába folyón eltűnt három kajakos felkutatásában és kimentésében vett részt. Lamperth Mónika a pohárköszöntőjében nagyrabecsülését fejezte ki a kitüntetettek emberi, szakmai tevékenysége kapcsán.