Borítékolható kudarccal kezdődhetnek újra hétfőn a frakciók szeptemberben felfüggesztett egyeztetései a hiányzó alkotmánybírákról. A Fidesz információink szerint ugyanis továbbra sem tett le róla, hogy a szocialisták által többször elutasított Pokol Bélát fogadtassa el jelöltjeként.

A négypárti alkudozások eddig az Alkotmánybíróság múlt heti elnökválasztása miatt szüneteltek, a feladat azonban nem egyszerűsödött: a mostani elnök Holló András novemberi távozásával megüresedő és egy régebb óta betöltetlen helyre kell gazdát találni. Bár Bragyova András és Kovács Péter egy hónappal ezelőtti megválasztásával tízfősre bővült, így némiképp stabilabb lett a korábban működőképessége határán lavírozó testület, november 13-tól ismét csak kilenctagú lesz és év elején tovább apad egy mandátummal.

Az MSZP által újrajelölésre javasolt Holló Andrásnak még nem akadt párja a jobboldalon: az időközbeni fordulókban a Fidesz nem tudott, de volt, hogy nem is akart új aspiránsokat állítani. Az ellenzéki párt eddig szinte valamennyi egyeztetésen Pokol Bélával próbálkozott. Információink szerint ez nem lesz másként a jövőben sem. Bár Pokol szakmai felkészültségét nem vitatják a szocialisták, de nem akarnak talárt látni Torgyán József egykori tanácsadóján. Az elutasítást Pokol csak részben a sajtót és az alkotmányos intézményeket érintő sarkalatos nézeteinek, illetve 1998–2002 közötti alkotmánybizottsági elnöki tevékenységének köszönheti. A Fidesz szerint épp az utóbbi, illetve törvényhozói gyakorlata tenné alkalmassá a feladatra.

A tárgyalások eddigi tapasztalatai alapján nem kizárt, hogy a frakciók ismét az AB működőképességét veszélyeztető létszámfogyásáig halasztják a megegyezést.