E héten kerül megrendezésre Tunéziában az ENSZ Információs Társadalom Csúcsértekezlete, amely az Internet kormányzásáról vallott különféle nézetek ütközőzónájává látszik átalakulni.

Különböző szakértői források úgy látják, hogy elsősorban az USA és az Európai Unió felfogását követve kristályosodnak ki a véleménykülönbségek. Az előbbi a jelenlegi rendszert tartja elfogadhatónak, míg az utóbbi egy újabb típusú, többoldalú megközelítést szorgalmaz.

Az Egyesült Államok úgy látja, hogy a reformtörekvések voltaképpen egy alig leplezett kísérletet jelentenek az internetes cenzúra lehetőségeit fokozó rendelkezések elfogadására a nem demokratikus országok részéről. Az USA amellett tör lándzsát, hogy kormánya őrizze meg az internetet felügyelő Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) feletti befolyását.

Az ellentétes nézeteket képviselő vélemények egyrészt arra épülnek, hogy a jelenlegi rendszer mindenképpen változtatásra szorul, hiszen az ICANN-t 1990-ben úgy hozták létre, hogy az amerikai kormány hamarosan lemond a működését befolyásoló jogkörökről – ez azonban máig nem történt meg. Másrészt sokan azt is a jelenlegi rendszer számlájára írják, hogy az ICANN többször felháborította az internetes közösségek átláthatatlan és a közvélemény megkérdezése nélkül hozott olyan rendszabályaival, mint például az xxx domainek tekintetében hozott intézkedések.

Az EU egy már jelenleg is működő módszereket felhasználó szabályozási struktúra kiépítésén fáradozik, amely a szabályozás tekintetében a multilaterális érdekek megfelelő egyeztetésén alapulna, ugyanakkor a mindennapi feladatok ellátását meghagyná a magánszektor irányításában.

Ha a már részletesen kidolgozott elképzelések egyszer valóra válnának, akkor sokak reménye szerint egy megfelelő, az átláthatóság, a hozzáférhetőség és a nemzeti szuverenitás tiszteletének alapelvét tiszteletben tartó kompromisszum megoldást kínálhatna az internet kormányzásának kérdésében.

ENSZ Információs Társadalom Csúcsértekezlet >>