Az Alkotmánybíróság testülete 2008. március 11-én állást foglalt az elmúlt napokban az Alkotmánybí­rósággal kapcsolatban elhangzott egyes kijelentésekről.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint sérti az alkotmányos szervek demokrati­kus együttműködését, hogyha az Alkotmánybíróság szakmai felkészültségét és a politikai pártoktól való függetlenségét bármely döntése kapcsán más, közhatalmat gyakorló szervek kétségbe vonják. Az Alkotmánybíróságon belüli szakmai vitákban elhangzott, a többségi határozatokban, párhuzamos indokolásokban és különvé­leményekben megjelenő különböző szakmai álláspontok nem adhatnak alapot sem az Alkotmánybíróság szakmai hozzáértésének, sem a politikai pártoktól való füg­getlenségének megkérdőjelezésére.

Az Alkotmánybíróság különösen súlyosnak tartja, ha al­kotmányos szervek vezetői és tagjai tesznek rendszeresen olyan nyilatkozatot, melyben a testületnek az alkotmányos jogállam melletti elkötelezettségét és pártatlanságát a politikai nyilvánosság előtt vitatják.

Természetesen mindenkinek jogában áll, hogy szakmai és egyéb fórumokon véle­ményt nyilvánítson az Alkotmánybíróság döntéseiről, azt azonban a testület elfogadhatatlannak tartja, hogy ennek során hozzáértését és függetlenségét kétségbe vonják a politi­kai szervezetek vezetői pusztán azért, mert az Alkotmánybíróság valamely döntése nem felel meg politikai elvárásaiknak. Az alkotmányos demokrácia jogi kultúráját sérti és veszélyezteti, hogyha az elhangzott kijelentéseknek nem az alkotmányos rendelkezések és a jogszabályok a kiindulópontjai, nem ezekre támaszkodnak, illetve az Alkotmánybíróság határozatait és ezek indokolását nem híven adják vissza.

Az Alkotmánybíróság feladata az Alkotmány és az alkotmányos jogok védelme. A politikai jogok esetében ez azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróságnak kötelessége az alkotmányos politikai jog érvényesülésének biztosítása. Az Alkotmánybíróság ezt a feladatát a hatályos alkotmányi rendelkezések és jogszabályok alapján végzi, függetlenül az al­kotmányos politikai jogukkal élni kívánók politikai szándékától. Az Alkotmánybíróság a népszavazási kér­désekkel kapcsolatban kizárólag azt vizsgálja, hogy az adott kérdés­ben alkotmányosan — az Alkotmány és a hatályos jogszabályok alapján — megen­gedhető-e a népszavazás. Döntése semmiképpen sem értékelhető magának a kérdé­snek a támogatásaként vagy elutasításaként.

Az Alkotmánybíróság testülete