Idén is hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte a Nemzetközi Védjegy Szövetség (INTA) 130. alkalommal megrendezett éves kongresszusát május 17-21. között Berlinben.

A rangos jogi esemény négyévenként látogat Európába, és a német főváros kitűnő házigazdának bizonyult. A kongresszuson mintegy 8000 ügyvéd és szabadalmi ügyvivő vett részt 130 országból. A figyelem középpontjában a személyes találkozók mellett a kiállítás állt. Az EU Közösségi Védjegy Hivatal (OHIM) és a nemzeti hivatalok mellett olyan IP (intellectual property) nagyságok várták pavilonjukba az érdeklődőket, mint a Thomson Reuters, a Kluver Law International, a Trademark World vagy a Questel Edital.

Örömteli aktualitását adta az eseménynek, hogy magyarok is felfedezhetők voltak a kiállítók között: A vedjegy.eu-t is üzemeltető Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Európa legnagyobb védjegy portáljává növő www.trademark.eu angol nyelvű projektjét népszerűsítette. A szép számú érdeklődő jól mutatja az európai piac növekvő nemzetközi vonzerejét. Sajátos tapasztalat: a világ szerencsésebb országaiban a szellemi tulajdon-védelem olyan rangos, kiemelt jogterület, amelynek mellőzését egyetlen komoly nemzetközi iroda sem engedi meg magának. Talán Magyarországon sem várat sokáig magára, hogy a piaci szereplők felismerjék a márkavédelem jelentőségét. Az INTA jövőre visszatér a tengerentúlra: 2009. májusában Seattle városa ad otthont az eseménynek.