A jövőben is regionális keretek között működnek a közigazgatási hivatalok, miután a kormány rendeletben biztosította ennek a jogszabályi feltételeit – közölte az önkormányzati miniszter kedden. A Fidesz és a KDNP rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte a kormányrendelet ügyében.

Gyenesei István azt mondta: a közigazgatási hivatalok változatlan formában, tartalommal és szerkezeti keretek között működnek tovább július 1-jével. Hozzátette: a kormány június 11-én hozott erről rendeletet.

Az ügy előzménye, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, és június 30-ai hatállyal megsemmisítette azt a “feles” törvényt, amely a fővárosi, illetve a megyei közigazgatási hivatalokat regionális szintűvé alakította. Az indoklás szerint kétharmados parlamenti többséget igénylő döntést nem lehet egyszerű többségű jogszabállyal helyettesíteni.

A szakminiszter arra a kérdésre, megfelelő jogszabályi forma-e az említett kormányrendelet a kétharmados törvény pótlására, Gyenesei István a döntést azzal indokolta, hogy az ellenzék nem volt partner a törvénymódosításra.

Közölte, a kormány “eredeti szándéka” az volt, hogy kétharmados törvényben rögzítsék a helyi önkormányzatok törvényességét ellenőrző közigazgatási hivatalok működését, és az ehhez szükséges előterjesztést elő is készítették.

Emlékeztetett arra is, hogy a parlamenti ellenzéknek is volt egy, a kormány által támogatható, és “a kétharmados többség reményét magában hordozó” javaslata, ám azt később visszavonta. A miniszter szerint az ellenzék ezzel azt akarta jelezni, hogy nem partner a törvény megszavazásában, ezért végül a saját javaslatukat sem nyújtotta be, és ezért került sor a szükséges kormányrendelet meghozatalára.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményben tudatta: a Fidesz és a KDNP a Házbizottság ülésének nyolc napon belüli megtartását kezdeményezte a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendelet ügyében.

“A kisebbségi kormány hatalommal való visszaélésének újabb jeleként a szóban forgó kormányrendelettel elvonta ugyanis az Országgyűlés törvényalkotó hatáskörét, és ezzel alkotmányellenes helyzetet idézett elő” – írta a frakcióvezető-helyettes.