Az adatgyűjtési ügyben a nemzetbiztonsági szervek és a Fidesz között kibontakozott, jogi lépésekhez vezető vitában a legnagyobb ellenzéki párt álláspontjának kulcseleme, hogy a titkosszolgálatok ellenzéki képviselőket hallgattak le és erről nem tájékoztatták őket. Ezzel szemben a titokminiszter többször hangsúlyozta, hogy nem hallgattak le képviselőket, hanem az UD Zrt. vezetőjének telefonbeszélgetéseit rögzítették, amelyeket képviselőkkel is folytatott. A nemzetbiztonsági törvény arról rendelkezik, hogy parlamenti képviselők lehallgatásáról tájékoztatni kell az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, abban az esetben, ha képviselő a célszemély.

A nemzetbiztonsági törvény szerint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek kell haladéktalanul értesítenie a bizottságot abban az esetben, ha az információgyűjtés kifejezetten a képviselőre vonatkozik.

Az 1995-ös nemzetbiztonsági törvény szerint “Ha a nemzetbiztonsági szolgálatok országgyűlési képviselőre vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozójára vonatkozóan információgyűjtő tevékenységet kezdenek (folytatnak), e tényről a miniszter haladéktalanul tájékoztatja a Bizottságot. Az ügyben érintett képviselő e tevékenységről nem kaphat tájékoztatást”.

Ha azonban a lehallgatásra vonatkozó engedélyben más a célszemély, aki történetesen egy képviselővel beszél, akkor ez a kötelezettség már nem áll fenn – mondták el az ilyen eljárásokat jól ismerő szakemberek.

Gálszécsy András volt titkosszolgálati miniszter is annak a véleményének adott hangot az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap: nem kellett közölni Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusokkal, hogy egy lehallgatott beszélgetésen szerepelnek, mert nem őket hallgatták le. “Az, hogy valaki országgyűlési képviselő, még nem azt jelenti, hogy minden államtitokra jogosult, ami az állam birtokában van, vagy amit az állam szervei cselekszenek” – mondta a volt titokminiszter.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter a múlt pénteki kormányszóvivő tájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel összefüggésben indított egyik belső vizsgálat megállapította: a nemzetbiztonsági szakszolgálathoz idén nem érkezett olyan megkeresés, amely az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan titkos adatgyűjtésre szólt.

Azt is megállapította a vizsgálat, hogy adatgyűjtési ügyben az NBH a törvényeknek megfelelően járt el, mindenre megvolt az engedélye – közölte a titokminiszter.