2008. október 20-i brüsszeli ülésén az Európai Tanács vita nélkül fogadta el az un “lex Rábát”, a vízminőségi előírásokról szóló új jogszabályt.

Olajos Péter, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője, a jelentés néppárti felelőse – aki az elmúlt évek során számtalan fórumon követelte, hogy uniós jogszabályba foglalják a határon átnyúló együttműködés hangsúlyos szerepeltetését, az imisszió alapú megközelítést és a szigorúbb határértékeket – a döntést követően elégedettségének adott hangot.

A képviselő úgy vélte: “Az évek óta tartó küzdelem úgy tűnik a végéhez közeledik, és sikerül megszüntetni a Rába folyó 7 éve tartó habzását.”

Az új jogszabály a 33 leginkább vegyszernek és nehézfémnek minősülő anyag folyó- és állóvizekbe engedésének radikális csökkentésére vagy teljes megszüntetésre kötelezi a tagállamokat legkésőbb 2018-ig. A környezetvédelmi minőségi előírások tartalmazzák a különböző káros anyagok maximálisan elfogadható koncentrációjának mértékét az európai vizekben. 2018-tól várhatóan további anyagokkal egészül ki a lista, melyről azonban csak később állapodnak meg a tagállamok és az Európai Bizottság. Most, a hatálybalépést követően a tagállamoknak lehetőleg térképekkel ellátott felmérést kell készíteniük a szennyező anyagok és elsőbbségi veszélyes anyagok kibocsátásáról, kiöntéséről, az általuk okozott károkról, a bióták és az üledékek állapotáról a folyómedrek mentén és a környező területeken.

“Kiemelt fontosságú mindez hazánk számára, melyen központi fekvéséből adódóan számos folyó folyik keresztül, hordozva ezáltal más országok szennyezéseit. Példát kell mutatnunk a jogszabály mielőbbi, hazai jogba való átültetésével és annak gyakorlati alkalmazásával.” – fogalmazott Olajos.

Júniusban a politikus azt hangsúlyozta, hogy “Most a Tanácson a sor támogatják-e a jogszabályt, elősegítik-e folyóink tisztaságát, illetve a kormányokon, hogy megszüntetik-e a Rába és a hasonló helyzetben lévő európai folyók túlszennyezését.” A Tanács megtette, amit megtehetett, most tehát a Kormányo(ko)n és az Országgyűlés(ek)en – magyaron és osztrákon egyaránt – van a sor!