A francia igazságszolgáltatás Pierre Vasarelynek, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) festőművész unokájának ítélte a nagyapja hagyatéka feletti rendelkezés jogát – közölte hétfőn Pierre Vasarely ügyvéde.

A magyar származású festőművésznek, az op art mesterének családja évek óta pereskedik a hagyatékért. A dél-franciaországi Aix-en-Provence bírósága pénteki ítéletében azt is elrendelte, hogy Michele Taburno-Vasarely, a festő menye, Jean-Pierre nevű fiának második felesége 10 napon belül köteles átadni Pierre Vasarelynek a művész archívumát, az esetleges késlekedés után napi 1000 euró büntetést kell fizetnie – közölte Martine Renucci-Papratx ügyvéd.

“Ettől a naptól fogva egyedül Pierre Vasarely jogosult eldönteni, hogy a művek felhasználása megfelel-e Victor Vasarely akaratának, és kiállíthatók-e vagy sem” – mondta az ügyvéd.

A bíróság döntése 1997. március 15-ig, Victor Vasarely haláláig visszamenőleges hatályú. Egyúttal érvénytelennek mondta ki a Vasarely Alapítvány igazgatótanácsának összetételét 2002 és 2006 között, és a fenti időszakban hozott döntéseit semmisnek nyilvánította.

A Vasarely által az 1976-ban létrehozott alapítványnak a 18 ezer selyemszitanyomat mellett ajándékozott 1300 Vasarely-mű többségének nyoma veszett. Mindössze 42 monumentális alkotás található az alapítvány épületében.