Hűtlen kezelés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség a bírósághoz Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere és egy helyi rendezvényszervező cég vezetője ügyében. Szitka Péter az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: a sajtóból értesült arról, hogy vádiratot nyújtottak be ellene.

Martossy György megyei főügyészségi osztályvezető ügyész csütörtökön megerősítette az MTI-nek a vádirat benyújtásáról szóló értesülését, és közölte: 2006 novemberében kötött szerződést a polgármester egy kazincbarcikai székhelyű rendezvényszervező kft.-vel arra, hogy a cég szervezze, illetve bonyolítsa le a városi önkormányzat rendezvényeit.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat a megállapodás alapján havonta 264 ezer forintot fizetett ki a társaságnak. A benyújtott számlákat a polgármester leigazolta és intézkedett a kifizetésről, azaz az önkormányzat 3 millió 432 ezer forintot fizetett ki – tette hozzá a főügyészségi osztályvezető ügyész.

A cég egy úgynevezett munkanaplóban rögzítette, hogy milyen rendezvényeket szerveztek és milyen egyéb szolgáltatást nyújtottak. Valójában az ügyészség szerint a munkanaplóban csupán elnagyolva, általánosságban jelölték meg az “elvégzett” feladatokat. A naplóban leírt programok ténylegesen megvalósultak, a koncerteket megtartották, a rendezvényeket lebonyolították, de ezeket nem a cég, hanem a városi művelődési központ szervezte és végezte.

Az ügyészség szerint mindezek alapján a polgármester, aki tudott arról, hogy nem a szerződött társaság végezte el az említett munkát, vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak, és ez hűtlen kezelés bűntette. A cég vezetőjét ugyanezen tényállás mellett csalás bűntettével vádolják.

A vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség 2011. december 30-án nyújtotta be a kazincbarcikai bírósághoz – fűzte hozzá Martossy György.

Szitka Péter polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: az ügyben nagyon szívesen nyilatkozna, de eddig sem ő – mint érintett -, sem ügyvédje semmilyen hivatalos információt nem kapott, és többszöri megkeresés ellenére sem sikerült megismerni a hivatalos vádiratot, tényéről is csak a sajtóból szereztek információkat.

Amint ezeket a részleteket hivatalosan is megismerik, a polgármester vagy jogi képviselője a nyilvánosság rendelkezésére áll – olvasható a dokumentumban.