A jogalkotás versenyt fut a bűnözéssel az informatika területén is – mondta Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a kriminálexpón Budapesten, hétfőn.

A 19. kriminálexpo bevezető előadásában a több évtizedes gyakorlattal rendelkező büntetőbíró elmondta: a jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyvben (Btk.) a nemzetközi kötelezettségeknek eleget téve külön fejezet foglalkozik a tiltott adatszerzéssel és az informatikai rendszerek elleni cselekményekkel.

Az elnökhelyettes ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a bűnözés egy komplex társadalmi betegség, melynek a hagyományos formái elleni küzdelem továbbra is fontos.

A kúriai bíró elmondta, hogy az utóbbi időszakban két kollégája is bűncselekmény áldozatává vált. Egyiküket fényes nappal a Teréz körúton rabolták ki, a másiknak éjnek idején törtek be a lakásába, és miközben a család aludt, elvitték értékeiket.

Az új Btk.-t nagy várakozás, és bizonyos félelem övezte a jogalkalmazók körében a tekintetben, hogy nem ragadja-e el az újítási kedv a kodifikátorokat, de ez szerencsére megalapozatlan volt. A kódex alapfogalmai, így például a bűncselekmény és a bűnösség nem változtak – mondta szakember.

Az ügyészség által szervezett háromnapos, nyilvános, díjtalanul látogatható nemzetközi rendezvény központi témája idén a kommunikáció, a biztonság és az információtechnológia.