Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) a napokban tette közzé éves jelentését azon digitális és fizikai piacokról, amelyek a szellemitulajdon-jogi jogsértésekben élen járnak. A listán olyan notórius jogsértő weboldalak szerepelnek, mint az IsoHunt vagy a The Pirate Bay, míg a fizikai piacok között zömmel ázsiai és latin-amerikai bevásárlóhelyek szerepelnek.

A The Notorious Markets Review több mint 30 olyan internetes oldalt és fizikai piacot jelöl meg, amelyek jogsértő és illegális tartalommal és termékekkel üzletelnek, segítik, sőt hasznot húznak a kalózkodásból és hamisításból. A jogsértők megnevezésével az Egyesült Államok arra ösztönzi a nemzeti kormányokat, amelyek területén a jogsértők működnek, hogy fokozzák a jogsértések elleni fellépésüket és tegyenek többet azért, hogy a súlyos gazdasági, társadalmi következményekkel járó jelenséget felszámolják.

A USTR közleménye szerint a jelentés pozitívumként említi, hogy a tavalyi összeállításhoz képest nyolc korábban listázott jogsértő lekerült a listáról. A legnagyobb kínai e-kereskedelmi felület, a Taobao például az elmúlt évben komoly erőfeszítéseket és vállalásokat tett a weboldalon zajló hamisítvány-értékesítés visszaszorítása érdekében. A Fülöp-szigeteki hatóságok fokozott ellenőrzésének köszönhetően pedig csökkent a hamisítványok mennyisége a Quiapo piacon, így a kereskedelmi egység lekerülhetett a listáról.

Szintén lekerült a listáról a Megaupload portál, amely nagyban segítette a kalóztartalmak terjesztését. A jelentés kiemeli, hogy a Megaupload elleni januári hatósági intézkedés hatására több, a portálhoz hasonló működésű cyberlocker oldal is változtatott működésén, hogy csökkentse, illetve megszüntesse a szerzői jogi jogsértéseket.

A USTR rámutat, hogy a hatósági fellépés, sőt bírósági elmarasztaló ítélet ellenére is van több olyan digitális felület, amely még mindig működik. Az orosz közösségi oldal, a vKontakte vonatkozásában például a bíróság kimondta, hogy zeneszolgáltatása jogsértő, a portál mégsem változtatott működésén. Az ukrajnai Ex.ua oldalt az ukrán hatóságok ez év január 31-én bezárták, de a portál már február 2-án újra üzemelt. A svéd The Pirate Bay pedig az alapítók elleni jogerős ítélet ellenére sem szűnt meg működni.

A USTR jelentésében a fentieken kívül olyan digitális platformokat jelöltek meg, mint a kínai Xunlei, amely cyberlocker és P2P szolgáltatást is nyújt, a svéd szerverről üzemelő, de brazil fogyasztókat célzó linkoldal, a Baixe de Tudo, a Nagy-Britanniában bezárt, majd Oroszországban újraindult cyberlocker oldal, a Rapidgenerator.net, a torrenteket indexelő kanadai IsoHunt, vagy a fizetős mp3 letöltést kínáló allofmp3 klónoldalak.

A fizikai piacokat illetően a USTR jelentése olyan üzleteket, bevásárlóközpontokat és más kereskedelmi egységeket listáz, amelyek hamis és kalóz termékek értékesítéséről váltak ismertté. Ilyen például az ecuadori Bahoa Market, a kínai Buynow PC Mall hálózat, az indonéziai Harco Glodok, az indiai Nehru Place, a mexikói San Juan de Dios, vagy a pakisztáni Urdu bazárok.