Március elsejétől dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettese tölti be a Szombathelyi Törvényszék elnöki posztját. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy évre bízta meg a feladat ellátásával. Simon Erzsébet (vaol.hu) beszélgetett a vasi igazságszolgáltatás újdonsült vezetőjével.

Ön pályázat nélkül került a Szombathelyi Törvényszék élére. Hogy került képbe, meglepte-e az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének választása?

A bírósági szervezeti törvény szerint, ha a kinevezésre jogosult a posztra kiírt pályázatot két alkalommal eredménytelennek nyilvánítja, egy évre megbízással is betöltheti a vezetői állást. Ez történt az én esetemben is. Nem tagadom, meglepett Handó Tünde választása, ugyanakkor nagyon megtisztelőnek érzem, hogy rám gondolt. Ismert engem korábbról, hiszen az OBH által létrehozott munkacsoportok egyikében dolgozom, az üléseken többször találkoztunk.

Gondolta volna, hogy fiatalon ekkorát ugrik a ranglétrán?

Negyvenéves vagyok, polgári ügyszakos bíróként dolgozom, 2005-ben neveztek ki a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettesévé. Ezt a posztot pályázaton idén újra elnyertem hat évre. Nem terveztem meg előre a szakmai karrieremet, számomra mindig az adott feladat a legfontosabb. Azt nem mondom, hogy már gyerekkoromban is a bírói pulpitus „bevétele” lebegett a szemem előtt, de tény: az érdeklődésem az igazságszolgáltatás iránt korán kialakult. Édesapám akkor végezte a jogot, amikor gyerek voltam, bele-belekukkantottam a könyveibe. Egyetemistaként döntöttem el, hogy a bírói hivatást választom. Szerintem ez a jogi szakma csúcsa, az egyik legnehezebb és legszebb közszolgálati feladat.

Járásbírósági bíróként elsőfokú határozatokat hoz. Mostantól azoknak is a felettese, akik az ön peres ügyekben hozott döntéseit másodfokon felülbírálhatják.

Egy dolog a bírói munka, s egy másik az igazgatás, a vezetés. A vezetői megbízásomat szolgálatnak tekintem. Egy bírósági vezető ugyanis három irányú szolgálatot lát el: egyfelől szolgálja a kollégákat, az igazságügyi alkalmazottakat, szolgálja a jogkereső ügyfeleket, és szolgálja az igazságszolgáltatás szervezeti rendszerét. Ezek között nincs hierarchikus viszony. A céloknak, az elvárásoknak meg kell egyezniük. Az pedig a dolog természetéből fakad, hogy az elsőfokú ítéleteket másodfokon felülbírálják. Viszont egy bírósági vezető sem jogosult arra, hogy konkrét ügyben befolyásolja a bírói döntést.

Vannak folyamatban lévő peres ügyei?

Igen. Kártérítési, adatvédelmi ügyeket, családjogi, végrehajtási pereket tárgyaltam. Nem kívánok kimaradni a konkrét ítélkezési munkából: fontosnak tartom ezt a tevékenységet bírósági vezetőként is, bár a jövőben nyilván kevesebb ügyem lesz. Folyamatban csaknem félszáz perem van, azt tervezem, hogy végigviszem őket.

Amikor az OBH elnöke Szombathelyen bejelentette, hogy ön lesz a vasi igazságszolgáltatás vezetője, változások szükségességéről is beszélt. Mit tervez e tekintetben?

Először is szeretném leszögezni: az egyik legfontosabb feladat, hogy az értékeinket megőrizzük. A Szombathelyi Törvényszék az országban az egyik legkisebb létszámú, s a legleterheltebb. Nálunk egy bíróra több ügy jut, mint az országban másutt, de a befejezett ügyek száma is meghaladja az országos szintet. Az eddigi jó színvonalú munkát mindenképpen fenn kell tartani, ám emellett aktívan közremûködni kell a központi igazgatás által meghatározott prioritások megvalósításában. Ilyen a Nyitott Bíróságok program, amelyben megismertetjük a bíróságok munkáját az emberekkel, főleg a fiatalokkal. Meg kell teremtenünk az e-bíróságot: az eljárási törvény lehetőséget ad bizonyos esetekben, hogy az ügyfelek elektronikus úton is kapcsolatba lépjenek a bírósággal. Folyamatban van a bírósági közvetítés, a mediáció bevezetése. Bővíteni szükséges a honlapunkat az ügyféltájékoztatás érdekében. Leginkább azért, hogy megoszthassunk gyakorlati, közérthető ismereteket a bírósági eljárásról, s például a tanúgondozásról.