Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) közzétette 2013. évi Special 301 jelentését, amelyben azon országokat listázza, amelyek a szellemitulajdon-védelem tekintetében súlyos hiányosságokat mutatnak. Magyarország – megőrizve 2010-ben elért pozícióját – ezúttal sem szerepel a USTR megfigyelési listáján.

2013. május elsején hozta nyilvánosságra az ország kereskedelmi partnereinek jogvédelmi helyzetét értékelő jelentését az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR). A 2013. évi Special 301 jelentés elkészítéséhez az ország 95 partnerországának jogvédelmi státusát tekintették át, amelyek közül 41 állam esetében találtak olyan hiányosságokat, amelyek a megfigyelési minősítést szükségessé teszik. A 41 partnerország közül megfigyelési listára 30, kiemelt megfigyelési listára 10 állam került fel. A jelentés 1 országot önállóan is minősít, mint a legsúlyosabb jogsértőt.

Magyarország 2010-ben került le a USTR megfigyelési listájáról, amelyen hét éven keresztül szerepelt. A 2010-ben megszerzett pozíciót sikerült 2011-ben és 2012-ben is megőriznünk, mivel az ország idén sem szerepel a listázott kereskedelmi partnerek között.

Az ilyen típusú nemzetközi értékelések fontosak, a tudásalapú gazdaságokban a külföldi befektetők számára egyre mérvadóbbak. Az elmúlt években a szellemitulajdon-védelmi aspektusok a piaci körülmények és a befektetési környezet vizsgálata során mind fontosabbá váltak, ezért a befektetők számára lényeges, hogy a szabályozás minőségét, a jogsértések elleni fellépésekben közreműködő hatóságok eljárásainak hatékonyságát, a lakossági attitűdöt és szokásokat mérlegelve az amerikai jelentés hogyan minősíti Magyarországot.

A 2013. évi jelentés leghangsúlyosabb megállapítása, hogy a USTR tizenegy év után először használta jelentésében az ún. Priority Foreign Country státuszt, amellyel – elsősorban az Egyesült Államokból származó termékek kereskedelmére nézve – a legsúlyosabb jogsértő országot jelöli. Az amerikai hivatal az ország súlyos szabályozási és jogérvényesítési mulasztásai miatt Ukrajnát sorolta ezen külön kategóriába. A minősítés indoklásában szerepel, hogy Ukrajna nem vállal elégséges szerepet a témát érintő két-vagy többoldalú tárgyalásokban, valamint szellemitulajdon-jogok szabályozásának és végrehajtásának szintje általánosságban nem számít elégségesnek az országban. A kormányzati szervek által használt jogsértő szoftverek növekvő aránya, az internetes közegre általánosan jellemző szerzői jogi jogsértések, továbbá a jogérvényesítő szervek működésének hátráltatása.

Az előző évhez képest változás a jelentésben, hogy Brunei és Norvégia lekerült a megfigyelési listáról, Kanada pedig – pozícióján javítva – a kiemelt megfigyelési listáról a megfigyelési listára sorolódott át. A 2012-es évben még nem szerepelt, de idén már felkerült a megfigyelendő államok közé Bulgária, Barbados, Paraguay, valamint Trinidad és Tobago. A USTR közleményében kiemeli, hogy Spanyolország és El Salvador nem került ugyan vissza a megfigyelési listákra, ám a két állam esetében a hivatal szükségesnek tartja az országok szellemitulajdon-védelmi előrehaladásának megfigyelését és értékelését.

A Special 301 jelentés szerint kiemelt megfigyelési státus alkalmazása szükséges Algéria, Argentína, Chile, India, Indonézia, Kína, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld és Venezuela esetében.

A megfigyelési listára 30 ország – köztük 5 EU tagállam került fel. Ezek Barbados, Bolívia, Brazília, Bulgária, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyiptom, Fehéroroszország, Finnország, a Fülöp-szigetek, Görögország, Guatemala, Izrael, Jamaica, Kanada, Kolumbia, Kuvait, Libanon, Mexikó, Olaszország, Paraguay, Peru, Románia, Tádzsikisztán, Törökország, Trinidad és Tobago, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám.

A 2013. évi Special 301 Report elektronikusan elérhető a USTR honlapján.