Az új parlamenti létszám megfelel az európai trendeknek és az alkotmányos követelményeknek – az Alapjogokért Központ elemzése szerint.

A megváltozott választójogi szabályozás következtében a 2014-ben felálló új Országgyűlésben 199 képviselő lesz majd. Így egy képviselő átlagosan 50 ezer magyar állampolgárt, 41 ezer választópolgárt fog képviselni. A központ szerint ez majdnem pontosan tükrözi az EU-átlagot, és összevetve egyes, Magyarországhoz hasonló népességű tagállamokkal, ideálisabban is illeszkedik az ország lakosságának nagyságához. A még hatályos rendszerben egy országgyűlési képviselő jóval kevesebb, hozzávetőlegesen 26 ezer állampolgárt és 21 ezer választópolgárt reprezentál – ez az arány jóval alatta marad az európai uniós átlagnak – fejtette ki a központ.

Az Alapjogokért Központ által megvizsgált, az Országgyűlés létszámára vonatkozó szabályok megváltoztatásához alapvetően két ok vezetett. Egyrészt, hogy egy 2010-es alkotmánymódosításban rögzítették: a parlamenti létszám legfeljebb 200 lehet. Másrészt az Alkotmánybíróság 2005-ben először mulasztásos alkotmánysértést állapított meg az egyenlő választójog elvének sérelme miatt, majd mivel az Országgyűlés nem teljesítette jogalkotói feladatát, 2010-ben megsemmisítette az egyéni választókerületekre vonatkozó egyes jogszabályi rendelkezéseket. Ennek következtében az Országgyűlés “jogalkotási kényszerhelyzetbe” került, mivel a megsemmisítés miatt nem volt az egyéni választókerületek területére vonatkozó hatályos jogszabály.

A törvényalkotó eleget tett az Alkotmánybíróság határozatainak és új szabályozást alkotott. Az Alapjogokért Központ ugyanakkor megjegyezte: megfontolandónak tartják egy olyan részletszabályozás megalkotását, amely lehetőséget teremt egy konzultációs testület bevonására a döntés-előkészítésbe a választókerületek határainak jövőbeni megváltoztatása során – olvasható a központ közleményében.

A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés. A központ elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt – közölte a szervezet.