Február 18-án hatályba lép Magyarországon egy új rendelet, amely szigorú szabályokat vezet be az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsavakra vonatkozóan.

A rendelet szerint az élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában maximálisan 2 gramm transz-zsírsav lehet. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerekben, amelyeknek teljes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, ez az érték maximum 4 gramm. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

Az elkövetkezendő hetekben a gyártóknak az előírásoknak megfelelően módosítani kell a recepteket, adott esetben át kell térniük az alacsonyabb transz-zsírsav tartalmú alapanyagok alkalmazására. A már legyártott élelmiszerek szavatossági idejük lejártáig, de maximum a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig még forgalmazhatók. A rendelet hatálya csak a Magyarországon forgalmazott élelmiszerekre terjed ki.

„A rendelet távolról sem egyedülálló. Az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsav maximális mennyiségét többek között Dániában, Ausztriában és az USA-ban (New York és Kalifornia államokban) is szigorúan szabályozzák” – mondta el Torsten Braner, közösségi jogász, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmonndta: az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.

A rendelet tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát. Nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a szóban forgó zsír mennyiségét, és a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a transzzsírsav a megengedettnél.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsüteményeknél volt magas ez az érték – tette hozzá a szakember.

Martos Éva hangsúlyozta, az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

A főigazgató kiemelte, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.

A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.