Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök kedden a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló, valamint az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt. Az Országgyűlés mindkét javaslatot múlt keddi ülésén fogadta el.

Az egyes jogállási tárgyú törvény egyik módosítása kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról. A változtatástól a kormány foglalkoztatottjai feddhetetlenségét, a közszférába vetett bizalom erősödését várja. A képviselők 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A területi államigazgatás átalakításáról szóló, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár által benyújtott javaslatot a képviselők 126 igen szavazattal, 69 nem ellenében hagyták jóvá. A jogszabály célja az eljárások gyorsítása, ami nem a 21 napos általános ügyintézési időtartam, hanem a bruttó ügyintézés időtartamának csökkenésével valósul meg. Erre példa, hogy megszűnnek a kormányhivatali rendszeren belüli szakhatósági eljárások, egyebek mellett a szociális igazgatás, a munkaügy és a környezetvédelem területén. A módosítások április 1-jén lépnek hatályba.

Kapcsolódó cikk:

Tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a közszféra vád alá helyezett dolgozóinak – Több ponton is módosultak a jogállási törvények

Önálló hivatalok helyett egységes kormányhivatali rendszer – Elfogadta a Ház a közigazgatási tárgyú törvények módosítását