Átláthatóbb reklámszabályokra van szükség az egészségügyi termékek piacán, amelyek egyszerre szolgálhatják a fogyasztók és az egészségügyben dolgozók érdekeit. Ugyanis a termékek reklámozására vonatkozó jelenlegi előírások nem teszik lehetővé a tisztességes gyártók készítményeinek egyértelmű elkülönítését és piaci megjeleníthetőségét a fogyasztókat megtévesztő módon tevékenykedő vállalkozások termékeitől. A jelenlegi jogi környezet a terület felügyeletét ellátó állami szervek számára sem biztosítja a feltételeket a tisztánlátáshoz, s a több évtizedes gyártó és fejlesztő múlttal bíró szakcégek megkülönböztetéséhez – hívja fel a figyelmet a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke.

Fokozottabb védelemre van szüksége a sérülékeny fogyasztóknak az egészségügyi termékek piacán, amelyhez az első lépés a területre vonatkozó reklámszabályok újragondolása lehet. A különböző termékek és készítmények reklámozására vonatkozó előírások egyértelműsítése hathatós segítséget jelentene abban, hogy a fogyasztók számára átláthatóbbá váljon, mit várhatnak az egyes készítmények szedésétől. Az egészségre, az életminőségre kedvező hatással bíró, illetve valós pozitív tulajdonságokkal nem rendelkező készítmények megkülönböztethetőségének megkönnyítése közös érdeke a fogyasztóknak, az egészségügyben dolgozóknak, illetve a tisztességes gyártóknak is.

„A rákbetegek nagy része olyan ún. „sérülékeny” fogyasztó, aki válogatás nélkül mindent hajlandó megtenni, vagy megvenni azért, hogy egészségét megőrizze, visszaszerezze, vagy életminőségét a betegség során javítsa. Ezért különösen fontos, hogy olyan szabályozási környezet jöjjön létre, amely egyszerre védi érdekeiket, illetve tájékozódási jogukat” – fogalmazott Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény előírásai jelenleg esetenként nincsenek összhangban egymással. Ennek következtében ma a piacon nehéz megkülönböztetni a több évtizedes gyártói és fejlesztői tapasztalattal, komoly tudományos kutatói háttérrel rendelkező vállalatok készítményeit egyes kalandorvállalkozások által forgalmazott termékektől. A jelenlegi jogi környezet a terület felügyeletét ellátó állami szervek számára sem biztosítja a feltételeket a tisztánlátáshoz, s a tisztességes vállalkozások megkülönböztetéséhez.

Mindez azért lenne fontos, mert számos olyan termék érhető el a piacon, amelyeket még nem minősítettek gyógyszernek, ám több évtizedes kutató munka igazolja, hogy számos vonatkozásban jótékony hatással vannak fogyasztóik egészségére. Ezen belül külön kategóriába sorolják az ún. speciális gyógyászati célra szánt tápszereket, amelyek forgalmazását külön minisztérium rendelet is szabályozza.

A speciális gyógyászati célra szánt tápszereknek igazolható módon biztonságosnak, előnyösnek és hatásosnak kell lennie azon fogyasztók különleges táplálkozási igényének kielégítésében, akiknek a termékeket szánták. Nem véletlen, hogy egyes kipróbált, megbízható készítmények fogyasztását számos onkológiai intézmény is javasolja betegeinek, a kórházi kezelések kiegészítéséül.

Ugyanakkor a piac átláthatóbbá tételéhez pontosítani kellene, hogy mi számít reklámozásnak. Például ide számít-e a tudományos kutatások eredményeinek publikálása. Az is tisztázásra vár, hogy mi mondható el az egyes készítmények hatásmechanizmusáról.

„Érdekvédelmi szervezetként van rálátásunk arra, hogy a fogyasztóknak sokszor nehéz eligazodni a piacon, és megkülönböztetni a valóban jótékony hatással bíró készítményeket a haszontalan, esetenként káros gyártmányoktól. A reklámszabályok pontosítása lehetőséget teremtene arra, hogy a fogyasztók számára átláthatóbb viszonyok alakuljanak ki” – hangsúlyozta Szabó János. A Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke kifejtette: addig is a szervezet tartózkodik a rákellenes gyógyszerek bármiféle minősítésétől, és kizárólag a szakhatóságok által is engedélyezett állapotjavító, immunerősítő tápszereket ajánlja. Különösen azért, mert az egyesület számára nem áll rendelkezésre olyan szakapparátus, amelynek kutatásai elsődleges és megbízható információkat szolgáltatnának a gyógyszerkészítményekről.

A daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében és hatékony kezelésében kulcsfontosságú a lakosság egészségtudatossága és az egészséges életmód. Azonban ehhez az is szükséges, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz jussanak azzal kapcsolatban, hogy milyen életvezetési és táplálkozási szokásokkal tudják a legtöbbet tenni egészségük megőrzéséért, illetve visszaszerzéséért. A Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke szerint ebben jelenthet segítséget számukra, ha korrekt és hiteles információkhoz juthatnak arról, hogy a gyógyszertárakban, vagy fitotékákban megvásárolható gyógyhatású készítmények, illetve speciális gyógyászati célra szánt tápszerek fogyasztása ténylegesen milyen hatással lehet egészségükre.

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről

A speciális gyógyászati célra szánt tápszer olyan különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer, amely olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a természetes eredetű tápanyagok vagy azok metabolitjainak felvétele, emésztése vagy kiválasztása korlátozott, valamint más orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn, és ez nem biztosítható a hagyományos étrend megváltoztatásával, más különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerrel vagy e kettő kombinációjával. A speciális gyógyászati célra szánt tápszer gyártói felhasználási előírással összhangban lévő használatának biztonságosnak, előnyösnek és hatásosnak kell lennie azon személyek különleges táplálkozási igényének kielégítésében, akiknek szánták, és ezt általánosan elfogadott tudományos adatokkal kell igazolni.

A Rákbetegek Országos Szervezetéről

A Rákbetegek Országos Szövetsége immár több mint 25 éve igyekszik megkönnyíteni a rákbetegek kezelésekkel kapcsolatos információszerzését, valamint mentális és pszichés egészségüknek megtartását, fejlesztését az életminőség megőrzése és javítása érdekében. Ennek keretében a Szervezet személyes és telefonos tanácsadást biztosít a betegtársak számára mind egyéni, mind csoportos formában. A szervezet tevékenységének egyik alappillére a kezelési módszerekről, gondozóhelyekről, rehabilitációs szolgáltatásokról, valamint a betegek jogairól szóló tájékoztatási szolgáltatás alkotja. Szintén kulcsfontosságú szolgáltatás a pszichológiai, életmód- és szociális tanácsadás, amelyhez társul továbbá a Szervezet önsegítő képzési programja, valamint a gyógytornára és kreatív terápiákra építő rehabilitációs fejlesztő programjai. A Rákbetegek Országos Szervezete missziója teljesítése érdekében kiterjedt hazai és külföldi partneri kört alakított ki, valamint létrehozta a Napforduló Segítő Szolgálatok segítő központ hálózatát, amelynek révén a Szervezet országos szinten képes kifejteni tevékenységét a prevenció és kezelés terén a betegtársak életminőségének javítása érdekében.