Az Adótanácsadók Egyesülete örömmel fogadta parlamentnek beterjesztett adótörvény-módosítást, mely szerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre. –mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

A számlázás NAV felé történő valós idejű (online) bevezetését a jövőben sem tartjuk indokoltnak – ellentétben a kormány bejelentésével, mely szerint 2018. júliusától működne a tervezett rendszer –, többek között azért sem, mert csak a számlázó programokból kibocsátott számlák adatai állnának azonnal a NAV rendelkezésre. A kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság –mert az uniós szabályozás szerint azokat nem lehet megszüntetni – ezért a számlázás online bekötése az adóhatósághoz nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására.

Az Adótanácsadók Egyesülete egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani a csalárd cégeket, hogy a tisztességesen működő vállalkozások kedvezőbb pozícióba kerüljenek. Ennek megvalósítása során azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adminisztrációs teher ne növekedjen tovább, hiszen ez mindig a szabályokat betartó gazdálkodókat sújtja nagyobb mértékben. Egy ilyen bonyolultságú rendszer bevezetése ugyanis jelentős plusz munkával és költséggel jár a cégek számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy össze kell hangolni az összes ügyviteli szoftverrel.

Az Adótanácsadók Egyesülete álláspontja szerint az adóhatóság részére jelenleg rendelkezésre álló 1 milliót áfát elérő számlák adataiból, valamint online pénztárgépekből és az EKÁER rendszeréből már rendelkezésre állnak adatok, melyek összekapcsolásával, és azok alapján végzett ellenőrzéssel hatékonyan léphetnek fel az adóelkerülőkkel szemben.

Az adócsalások melegágyát jelentő készpénzes kifizetések aránya azonban még mindig túlságosan magas, ezért javasoljuk, hogy olyan adókedvezményeket, támogatási programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a korszerű, biztonságos és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető elektronikus fizetési lehetőségek elterjesztését.

Az általunk javasolt eszközökkel a gazdaság fehérítésére a vállalkozókat sújtó bürokratikus költségek növelése nélkül is lehetőség van úgy, hogy az nemcsak több adóbevételt, hanem nemzetgazdasági szinten jelentős megtakarítást is eredményezzen.