Egy hét van még a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfájának visszaigénylésére, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

A közlemény szerint rengeteg cég szembesül azzal, hogy külföldre utazó vagy átmenetileg ott dolgozó munkatársának üzemanyag-, lakhatási, szállodai, vendéglátási, autóbérlési vagy konferenciaszámlája az adott ország áfáját tartalmazza. Az EU áfadirektíva alapján a teljesítési hely a vendéglátásnál az, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, a szállás esetén, ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják, ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának a felszámítása. 
    

Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere szerint a hazai cégek gyakran nem foglalkoznak a számla áfatartalmával. Egyrészt nem tudják, hogy az áfa bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak és drágának vélik a visszaigénylési folyamatot. 
    

Pedig a belföldön letelepedett adóalanyok díjmentesen, a magyar adóhatósághoz, elektronikusan benyújtott kérelemben igényelhetik vissza ezt az áfát. A többi feladatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a külföldi adóhatóság elintézi: a magyar adóhatóság továbbítja a külföldi adóhatóságnak az igénylést, az megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek. 
    

A visszatérítés az Európai Unió országaiból és néhány más európai országból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum 50 euró, vagy annak megfelelő összeg. 
    

A 2016. évi számlák esetén legkésőbb szeptember 30-ig lehet a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt pedig országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. A határidő jogvesztő, azt követően már nincs lehetőség visszaigénylésre – hívta fel a  figyelmet az adótanácsadó.