Valaha elgondolkodtál már azon, milyen összetevők rejtőznek a szépségápolási termékeidben és ezek milyen hatással lehetnek rád? (X)
Az Európai Unió új szabályozása 2025 szeptemberétől komoly változásokat hoz legfeljebb a műszempilla-ragasztók piacán. Ezzel az intézkedéssel próbálnak biztonságosabb környezetet teremteni mind a felhasználóknak, mind a vásárlóknak.
Alternatívák: hogyan tovább?
A tilalom után érdemes olyan alternatívát választani, amely megfelel az új szabályoknak. Sok gyártó, köztük a Lashes by Love is olyan terméket forgalmaz, amely a BAPO nevű összetevőt tartalmazza. Ez az anyag jelenleg nincsen tiltólistán az EU-ban, és hasonló teljesítményt biztosít a ragasztóknak.
Ha kíváncsi vagy, hogy a jelenleg használt ragasztód tartalmaz-e TPO-t, keresd meg a termékek biztonsági adatlapján a 75980-60-8 CAS-számot. Ha fellelhető ez a szám, ideje átgondolni a váltást. Ha biztonságosabb alternatívát keresel, vagy akár új márkát próbálsz ki a nézz körül a Lashes by Love műszempilla-ragasztói között.
TPO: egy kis összetevő, nagy probléma
A műszempilla-ragasztók esetében a Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide, közismertebb nevén TPO, igen fontos szerepet játszik. Ez a vegyület a fotoiniciátorok közé tartozik, és lényegében azért felelős, hogy UV- vagy LED-fény hatására gyorsítsa a ragasztó szilárdulását.
Az ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) azonban nemrégiben annak veszélyeit hangsúlyozta, mivel feltételezések szerint rákkeltő hatású, és a szaporodást is károsíthatja.
Az EU emiatt úgy döntött, hogy 2025 szeptemberétől tilos lesz a TPO használata bőrrel vagy nyálkahártyával érintkező kozmetikai termékekben. Így a műszempilla-stylistoknak – szakembereknek és otthoni felhasználóknak egyaránt – új megoldások után kell nézniük.
Miért fontos a változás?
A jogszabálymódosítás célja, hogy a fogyasztók és szakemberek még inkább biztonságban legyenek a szépségápolási termékek használata során. Hiszen a szépségápolás területén nemcsak a hatékonyság számít, hanem a hosszú távú egészségi hatások is.
A változó szabályozás révén új alapokra helyeződhetnek a szabványok, és talán még inkább ösztönözhetik a gyártókat az innovációra.
Meggyőződésed lehet, hogy a megfelelő összetevők kiválasztása nemcsak a saját, hanem a vendégeid egészségét is védi.
És mindezzel a termékek minőségéből sem kell engedned – hiszen a biztonságos, jó minőségű alapanyagok használata remélhetőleg egyre inkább alapkövetelménnyé válik az iparágban.