Aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróság Alapokmányát

Ahogy várható volt, 2013. február 19-én, a Versenyképességi Tanács ülésén az EU tagállamok aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodást. A megállapodás meglepetése volt, hogy azt Olaszország is aláírta, Lengyelország viszont egyelőre nem írta alá. Az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének (First Instance of Unified Patent Court) székhelye Párizs, ugyanakkor a vegyészeti, gyógyszeripari és hétköznapi használati termékekkel kapcsolatos ügyek Londonba, míg a gépészeti ügyek Münchenbe kerültek. A bírák képzése Budapesten történik. A másodfokú bíróság (Court of Appeal) székhelye Luxemburg. Ljubljana és Lisszabon közvetítői, választott-bírósági központnak ad otthont.

Jogvita esetén a szabadalmasnak az EU szabadalom teljes fordítását el kell készítenie a bitorló székhelye vagy bitorlás helye vagy bíróság helye szerinti tagállam nyelvére. Az eljáró bíróságnak figyelembe kell vennie, ha a bitorló nem férhetett hozzá a szabadalom szövegéhez a saját nyelvén, és ezért nem volt tőle ésszerűen elvárható, hogy felismerje a bitorlás elkövetését. A fordítás korábbi hiányának azonban csak a kártérítésekre van kihatása, egyéb eltiltásokra nincs.

Az egységes EU szabadalom és az ezzel kapcsolatos bíráskodás létrehozásának elsődleges célja a költségcsökkentés. Ha azt vesszük figyelembe, hogy eddig több országban kellett pereskedni, akkor ehhez képest minden bizonnyal olcsóbb lesz az új bírói rendszer. Ennek előnyeit azonban csak a multik fogják élvezni, a magyar kisvállalatok nem. Az egységes szabadalmi bíráskodás ugyanis meglehetősen drága lesz. A tervek szerint csupán az eljárási díjak húszezer euró körüli összegek lesznek. Magánszemélyek, kkv-k feltehetőleg kapnak némi kedvezményt. E bíróság nem EU intézmény, ezért költségeit a tagállamoknak, illetve a pereskedőknek kell kitermelni.

A teljes EU szabadalmi rendszer akkor lép életbe, ha legalább 13 ország (köztük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) ratifikálja a nemzetközi szerződést. Ez 2014-ben megtörténik, így 2014. január 1. és 2015. január 1. között indulhat az egységes szabadalom, az utóbbi naphoz közelebbi időpont a reálisabb. Ahogy említettük: az EU szabadalom a már bejelentett, de még meg nem adott európai szabadalmakra (EP) is kérelmezhető. Ha lesz olyan ország, amelyik nem ratifikálja időben a megállapodást, az ideiglenesen kimarad majd a rendszerből, tehát lehetséges, hogy lesz olyan időszak, amikor csak például 22 országra terjed ki az EU szabadalom.

Pintz György
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.
szabadalmi.hu