Zseniális csalók szeretnék megkopasztani a magyar ügyvédeket

Feltehetőleg kínai, jó angol nyelvtudással és választékos stílussal bíró „vállalkozók” egy igen érdekes célt tűztek ki maguk elé: szeretnék megkopasztani a társadalom egyik elit, általában fizetőképes rétegét: az ügyvédséget. Az ügyvédek pénzét megcélzó illető vélhetően ugyanúgy híján van a jogászokhoz kapcsolódó pozitív érzelmeknek, mint az ügyvédes viccek. (Az ügyvédes vicceknek főleg angolszász területeken van nagy hagyománya.) Technikája, intelligenciája és emberismeret viszont csodálatos, ezért érdemel említést története.

A vállalkozás igen költséghatékonyan és viszonylag kis kockázattal működik. A „célpiaca” nem országhoz kötött, megkerestek már amerikai és magyar jogászokat is, amint az néhány webes blogbejegyzésből kiderül. A vállalkozás feltehetőleg nem régóta működik, kb. idén tavasszal indulhatott. A mögötte álló személy valószínűleg maga is részesült jogi képzésben, élt angol nyelvterületen és az IQ-ja meghaladja a 120-at.

A fenti profilalkotás előzménye egy email levelezés volt, melyet jogi ügyeket intéző irodánk fiatal kollégája folytatott az illetővel. (Sajnos még azt sem tudjuk, hogy férfi vagy nő az illető, így bármennyire szeretnénk udvariasan utalni rá, nem tudjuk használni sem a „hölgy”, sem az „úr” szavakat.) Több mint valószínű, hogy nem Gan Robin és nem Lee Huang (ezek a nevek szerepeltek az általa küldött emailekben).

A virtuális párbeszéd szépen indult: egy külföldi potenciális ügyfél keresett meg minket, hogy vitás ügy van egy magyar céggel (a mi esetünkben a Roche Kft.-vel), és szeretne helyi jogi képviselőt igénybe venni a szellemi alkotásaival (beágyazott szoftvertermékkel) kapcsolatos jogvitában. Ez a levél oly módon van megfogalmazva, hogy az sok országba ugyanúgy kiküldhető: az állítólagos jogvitás ellenfél nemzetisége és neve nincs megemlítve, csak általánosságok vannak. Bedobják a csalit.

A második levélben, irodánk válasza után az illető a kibertér másik végén már vette a fáradtságot, és a neten megkereste azt a konkrét céget, aki szerinte alkalmas a fiktív ellenfél szerepének betöltésére. Vagyis akiről irodánk el fogja hinni, hogy perbe hívható. Kedves és igen választékos fiktív ügyfelünk már itt jelzi, hogy jó esélyt lát az ellenféllel való megegyezésre. Még egy szép angol nyelvű licencszerződést is küldött, hogy teljesen hitelesnek tűnjön a története. Nagy számokkal és híres gyógyszergyártók neveivel dobálódzik, mert tudja, hogy az általa megcélzott jogász ezt szeretni fogja.

Ha a gyanútlan ügyvéd elvállalja az ügyet, a harmadik emailben egyrészt tovább lebegteti az ellenféllel való egyezség lehetőségét, másrészt csatol egy levelet, amiben jó nagy pénzösszegek vannak, mint amely összegeket a fiktív ellenfél valójában már el is ismert tartozásként. Hétszámjegyű összeg. Ja és nem forintban, hanem dollárban. Az általa megcélzott jogász ezt szeretni fogja…

A negyedik emailt a megcélzott ügyvéd még jobban szeretni fogja: még semmit nem csinált, de az ellenfél kapitulált, megadta magát, fizetni akar. Fizetni rögtön és az ügyvédnek, méghozzá jó sok pénzt. Ja és nem forintban, hanem dollárban…

Barátunk a jogászok tipikus hibájára apellál. A jogászok általában intelligens emberek, és az intelligens ember büszke lehet erre a képességére. Ez a büszkeség sajnos gyakran átcsap hiúságba: az okos ember, aki megfelelő önkritika híján azt hiszi, ő találta fel a spanyolviaszt. Jogászként talán elmondhatom, hogy jól ismerem a jogászokat, és az alázat nem tartozik az erősségük közé, tisztelet a kivételnek.

Visszatérve kínai (PC: kínai levelezőt használó) barátunkra: honnan lehet tudni, hogy csalóval van dolgunk?

1. Az emailcíméből

Noha egy cég vezetőjének adja ki magát, ingyenes levelezőrendszert használ (a mi esetetünkben a Tencent QQ mail szolgáltatását). Ebből sejthető, hogy az értelmi szerző és kivitelező kínai. Az emailcímben persze benne van az általa állítólag képviselt cég neve, hogy a naiv felhasználó ne fogjon gyanút.

2. Céges és banki adatokat kér be

Ez minden esetben, a leggagyibb spam esetében is gyanút kell keltsen még egy közepesen tapasztalt netes felhasználó esetében is. Szakikánk az után kért tőlünk cégnevet és címet, hogy az általa kért pár adat minden emailünkben és a neki küldött díjbekérő iratban is szerepelt. Ilyenkor merül fel a gyanú, hogy nem olvassa el az emaileket, vagy már el is felejtette az előzményeket. Egy valódi cégvezető esetében ez nem jellemző, elenben teljesen érthető annál, aki százával levelezik a lehúzni kívánt kliensekkel.

3. Telhetetlen és lusta, ezért hamar lebukik

Ugyanazokat a neveket (és álnevet) használja minden egyes célszemély irányában. Vagyis lusta újabb és újabb hamis személyazonosságot kitalálni. És telhetetlen, egyszerre sok ügyvédet vesz célba. Emiatt viszont hamar felkerül a szégyentáblára.

4. Hibázik

A fiktív ellenfél (a mi esetünkben a Roche Kft.) adatai többször szerepelnek az általa küldött levelezésben, beleértve annak állítólagos vezető tisztségviselőjét, aki a mi esetünkben egy állítólagos „Paul William”. Egy átlagos jogász tudja: a magyar cégek cégkivonata ingyenesen letölthető a céginformációs szolgálat oldaláról. Természetesen Paul nincs a vezetők között.

Végül is nagy baj nem történt, és a megkönnyebbülésünk illusztrálására idézzük a Coen testvérek egyik kedvenc (jogászokról szóló) filmjének részletét: „I’m gonna nail yo ass”.

Érdekességként az első levél, amit feltehetőleg sokan megkaptak:

Dear Attorney,

I am contacting you in regards to a breach of license agreement, unfair competition, and trademark infringement with a client in your locale. Our client was granted an exclusive license to use and modify our Japanese language software products to create and manufacture English language versions of the Products and derivative products in the English language, and the exclusive rights to distribute the English language versions of the Products throughout the USA. However, it was later uncovered that our client was equally manufacturing the Spanish language of our product without license. In addition, our client was equally distributing the unauthorized products within and to other regions outside USA and this is a complete violation of our agreed terms.

On behalf of my company, I will like to enforce our intellectual property rights with respect to the unauthorized production of the versions of our products in Spanish language and the unauthorized distribution of the products within and to other regions outside USA . If these falls under the scope of your practice and my request could be reasonably accommodated, please contact me as soon as possible so that I can provide you with further details. Otherwise, if you are not in a position to assist on these issues, your advice on the appropriate measures to take could be of assistance.

I will appreciate your prompt response. Thank you.
Warmest regards,
[…]

B. M.
Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület
www.mszte.com