Adatvédelem

Nem elég a magyar törvényre figyelni, mert európai rendelet készül.

A tervezet szerint a világméretű forgalom 5 százaléka lehet a bírság, és minden 250 főt foglalkoztató munkáltatónál kötelező adatvédelmi felelőst választani.

A rendelettervezet teljes ellentéteben áll az újmagyar törvénnyel, így az új munkáltatók választhatnak, hogy a megfelelőségi politikáik (compliance) alkalmazásakor ragaszkodnak, a jelenlegi irányelvvel is ellentétes szabályok inkorpolásához, vagy az új rendelet elvárásaira koncentrálnak.

A munkáltatói adatkezelés kapcsán jelenleg a nem a munkaviszonnyal szorosan összefüggő (például: belső visszaélés-jelentések vagy családtagok adatai) adatok kezelése a kérdéses. Dr. Péterfalvi Attila a NAIH kinevezett elnöke korábbi(még adatvédelmi biztosként hozott állásfoglalása) szerint, kizárólag akkor nem kell bejelenteni a munkáltatói adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba, ha a munkaviszony létesítésével vagy megszüntetésével kapcsolatos adatról van szó.

Érdemes tehát a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató munkáltatóknak már most adatvédelmi felelőst választani akkor is ha ez nem kötelező, és az európai trendet figyelni. Az adatvédelmi felelősök ugyanis az új törvény alapján meghatározott rendszerességgel találkoznak majd az adatvédelmi hatóság képviselőivel, így feltehetően olyan információkhoz jutnak, amelyeket nem kommunikál majd a hatóság hivatalosan. Mindenképp egyfajta versenyelőnyt jelent majd a munkáltatók számára a részvételi lehetőség a konferencián.