Dr. Kőmíves Attila: Végleges jelentés a Bizottság gyógyszerágazati vizsgálatában

A Bizottság honlapján ma megjelent a gyógyszerágazati vizsgálat végleges jelentése.

A sajtóközlemény szerint a Bizottság számos olyan területet és gyakorlatot azonosított, amelyeken álláspontja szerint versenyellenes gyakorlat gyanúja merül fel. Ezek a területek különösen a generikus termékek piacra kerülésével, továbbá az innovációt esetlegesen hátrányosan érintő magatartásokkal kapcsolatosak.

A vizsgálat eredményei alapján a Bizottság egyrészt szabályozási változásokat, másrészt pedig antitröszt vizsgálatokat ígér. Hogy Kroes asszony nem csak a levegőbe beszél, azt rögtön egy szintén mai sajtóközlemény is igazolja, amely szerint a generikus perindopril megjelenése visszaélésszerű akadályozásának gyanúja miatt eljárás indult a Krka d.d., Lupin Limited, Matrix Laboratories Limited, Niche Generics Limited és a Teva UK Limited / Teva Pharmaceutical Industries Limited ellen (lásd: http://europa.eu/…sesAction.do?…)

Az ágazati vizsgálatot lezáró jelentés több mint 600 oldal terjedelmű – a blog viszont ígéri, hogy a részletesebb tanulmányozását követően beszámol a legérdekesebb pontjairól.

A vizsgálattal kapcsolatos dokumentumok itt találhatók meg: http://ec.europa.eu/…y/index.html