dr. Kuritár Dávid: A Bizottság első vitarendezési eljárása kartell ügyben

Az európai versenyszabályok 2008-as módosításával vált lehetővé, hogy a kartell tagok vitarendezési eljárás (settlement procedure) keretében a jogsértésben való részvételüket és ehhez kapcsolódó felelősségüket elismerjék és ezt az együttműködést a Bizottság a bírság 10 százalékának elengedésével jutalmazza.

Az első, vitarendezési eljárás keretében lezárult kartell ügyben a Bizottság a tíz legnagyobb, a széles körben használt DRAM memóriát gyártó vállalkozást bírságolta meg, összesen több mint 331 millió euró értékben. A kartell 1998 és 2002 között volt aktív, ez idő alatt a résztvevők egyeztették áraikat, kapacitásaikat, érzékeny információkat osztottak meg egymás között, ezáltal magasan tartva a DRAM memória árát.

A kartell egyik tagja azonban 2002-ben a Bizottság előtt feltárta a jogsértést, ami alapján elindulhatott az eljárás. Ez a vállalkozás az engedékenységi program keretében teljes bírságelengedésben részesült, illetve további öt vállalkozás bírságát csökkentették szintén e program keretében, mivel az eljárás során aktívan közreműködtek.

A 2008-ban bevezetett, vitarendezés keretében elnyerhető 10 százalékos bírságcsökkentésre az engedékenységben részesülő vállalkozásoknak is lehetősége van, a két jogintézmény egymást nem zárja ki. Ennek következtében az összes, megbírságolt vállalkozás további 10 százalékos bírságcsökkentésben részesült.
Eddig ez volt az első eset, hogy a Bizottság vitarendezési eljárás keretében hozta meg a határozatát, azonban a Bizottság közleménye szerint a jövőben egyre több ügyet bírálnak el ebben az egyszerűsített eljárásban. DRAM-kartell ügyben 15 hónapot vett igénybe, hogy a vitarendezés keretében a Bizottság és a vállalkozások megállapodjanak egymással, azonban Joaquín Almunia, versenyügyi biztos célja, hogy ez a jövőben hat hónap alatt megtörténjen.

A jogintézménnyel kapcsolatban kérdéses, hogy nem szaporodnak-e meg a vitarendezésben résztvevő vállalkozásokkal szemben benyújtott follow-on kártérítési keresetek számai. Ez nagy mértékben visszatarthatná a vállalkozásokat attól, hogy ilyen eljárásban részt vegyenek.

Az üggyel kapcsolatos sajtóközlemény angol nyelven itt érhető el: http://europa.eu/…sesAction.do?…
A vitarendezési eljárásra vonatkozó kérdések és válaszok itt érhetők el: http://europa.eu/…sesAction.do?…