Tóth András: Karácsonyi történet: tiltott állami támogatás miatt megszűnik a Katolikus Egyház adómentessége Olaszországban

Az Európai Bizottság 2010-ben indított eljárást annak vizsgálatára, hogy az olasz önkormányzati ingatlanadó alóli mentesség rendszere nem sérti-e az EU állami támogatási szabályait. (lsd. IP/10/1319) A mentesség azon ingatlanokra vonatkozott, amelyekben nem gazdasági, hanem többek között oktatási, szociális, kulturális, sport vagy éppen hitéleti tevékenységet folytatnak. Miután Olaszországban a legnagyobb ingatlantulajdonos a Katolikus Egyház, ezért az ingatlanadó alóli kedvezményt alapvetően az egyházra vonatkoztatták. Miután az olasz kormány 2012 elején az ingatlanadó alóli mentességet a kizárólag nem kereskedelmi jellegű tevékenységgel összefüggésbe hozható ingatlanokra korlátozta, a Bizottság 2012. december 19-én az eljárást megszüntette. (IP/12/1412)

Egy 2006-os jogszabály-módosítás tette lehetővé, hogy az olyan ingatlanok is mentesek legyenek az önkormányzati ingatlanadó alól, amelyekben a nem profitorientált szervezetek meghatározott „nem kizárólag kereskedelmi jellegű” (pl. oktatás, kultúra, sport, hitélet) tevékenységet fejtenek ki. Miután a Katolikus Egyház Olaszországban a legnagyobb ingatlantulajdonos és számos olyan ingatlana van, melyben gazdasági alapon folyik szállásnyújtás, oktatás vagy gyógyítás, így a Bizottság számos panaszt kapott melynek nyomán vizsgálatot indított, mert úgy vélte, hogy a mentesség szelektív előnyt biztosít alapvetően az egyház számára, amikor az valójában versenyző gazdasági tevékenységet folytat. Az olasz kormány által 2012 elején módosított mentességi rendszerről a Bizottság 2012 Karácsonya előtt megállapította, hogy az már nem minősül állami támogatásnak, mert a non-profit szervezetek nem gazdasági tevékenységeire korlátozódik.

Az ügy érdekessége, hogy a Bizottság eltekintett a visszafizetési kötelezettség előírásától, mert az olasz kormány bizonyította, hogy a visszafizetés lehetetlen volna figyelemmel arra, hogy nem tudnák megállapítani, hogy az érintett ingatlanok mely részei voltak a non-profit szervezetek által kizárólag nem kereskedelmi célra használva.

A döntés majd az alábbi linken lesz elérhető: http://ec.europa.eu/…_details.cfm?…