Dr. Kőmíves Attila: Új fúziós dokumentumok augusztus 1-től: egyszerűsített űrlap – egyszerűsített eljárás

Augusztus 1-től hatályosak a GVH új fúziós dokumentumai, számos technikai pontosítással és kiegészítéssel. Ezek közül a blogon most egy pontosítást emelünk ki külön – mivel épp arra a kérdésre vonatkozik, amelyre az űrlap előző verziójának hatályba lépésekor a blog is felhívta a figyelmet (http://www.jogiforum.hu/…yjog/blog/69). Eddig ugyanis előfordulhatott, hogy a GVH teljes körű eljárásban vizsgálta a fúziót – annak ellenére, hogy a felek jogosultak voltak egyszerűsített űrlapot kitölteni.

Az űrlap augusztus 1. előtt hatályos változata szerint ugyanis előfordulhatott a következő helyzet:

  • a feleknek elegendő volt egyszerűsített űrlapot kitölteniük, pl. mivel horizontális kapcsolódásuk nem volt, a vertikális kapcsolódással érintett piacok közül pedig az egyik piacon 20% alatti volt a felek együttes piaci részesedése;
  • ugyanakkor, a GVH ennek ellenére is teljes körű eljárást indíthatott, ha pl. az összefonódás egyik résztvevőjének 25% piaci részesedése volt a másik vertikálisan kapcsolódó piacon.

Ehelyett, a mostani űrlapban és közleményben ezek a küszöbértékek összehangolásra kerültek. Ezen túl vertikális kapcsolattal érintett piacok esetén egyszerűsített űrlap beadására akkor van lehetőség, ha felek együttes részesedése mindkét piacon alacsonyabb, mint 25%. Mivel a GVH (ha minden más feltétel teljesül) teljes körű eljárást csak akkor indít, ha bármelyik fél részesedése bármelyik piacon nagyobb, mint 30%, ezért elméletileg nem merülhet fel olyan helyzet, hogy egyszerűsített űrlap beadása után teljes körű eljárásra kerül sor. (Feltéve persze, hogy a felek és a GVH egyetértenek abban, hogy mi a releváns piacn…)

Bár ezek a küszöbszámok talán a legfontosabb feltételek – természetesen ezeken túl továbbra is számos egyéb feltételtől függ, hogy a feleknek egyszerűsített vagy teljes űrlapot kell kitölteniük és hogy a GVH egyszerűsített / teljes körű eljárásban vizsgálja-e a tranzakciót. A többi feltétel azonban lényegesen nem változott augusztus 1-től.

Az új dokumentumok itt elérhetők el: http://www.gvh.hu/gvh/alpha?…