Jelenleg szakértői előkészítői szakaszban van az új büntető törvénykönyv kidolgozása az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztériumban – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a tárca vezetője.

Takács Albert elmondta: az 1945 után, szovjet mintára megalkotott Btk. ma már nem állja ki az idő próbáját, az ugyanis nem kezeli külön a gyermekek és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket.

A miniszter szerint a jelenleg szakértői előkészítői státusban lévő koncepció “más mentalitású”; Takács Albert úgy fogalmazott: az új büntető jog “két nyomtávú” lenne, egyrészt a represszióra, a büntetésre, másrészt a reszocializációra, a társadalmi megbékélésre helyezné a hangsúlyt.

Az új büntető törvénykönyv szerint csak kivételes esetben büntetnék a fiatal bűnözőket szabadságvesztéssel, “inkább a nevelő jelleg lépne előtérbe” – mondta Takács Albert. A miniszter szerint ezt az indokolja, hogy a gyermekek fizikai fejlődésével nem jár együtt annak megfelelő szellemi és értékrendbeli fejlődés.

A koncepcióban szerepel, hogy megfontolandó a büntethetőség alsó korhatárának leszállítása, de Takács Albert ezzel kapcsolatban figyelmeztetett: “nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni”

Az új Btk.-ra vonatkozó intézményi háttér létrehozására jelenleg elképzelések vannak – tette hozzá a miniszter. A kormány várhatóan tavasszal foglal állást az ügyben.