Dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa a Hivatala szervezetéről, kapcsolatrendszeréről, a hazai környezetvédelem és környezetpolitika aktuális tendenciáiról.

Büszke lennék arra, hogy ha a Hivatal betölthetne egy szocializációs szerepkört – ebbe az irányba indultunk el, nem mondanám, hogy földcsuszamlásra számítok a környezetvédelmi szakmában, de ha 6 év múlva az derül ki, hogy néhány ember vagy hivatal ezt a komplex szemléletet magáévá tette, akkor elégedett leszek.

Az interjúban Antal Attila kérdéseire válaszolva Fülöp Sándor részletesen beszél a Hivatal indulásáról, tevékenységéről, szervezetéről, a különböző állami szervekkel és civil szervezetekkel fennálló kapcsolatrendszeréről, a Hivatal által kifejtett előkészítő-tudományos munkáról, annak tényleges hatásairól. Az ombudsman részletesen szól továbbá a Hivatalhoz beérkező panaszokról, végül kifejti véleményét a hazai környezetjogi szabályozással kapcsolatosan.

A helyi közösségek fenntarthatósága, ide értve a hulladékkezelést és a szennyvízgazdál­kodást is kidolgozottabb törvényi hátteret igényel (ilyen törekvések manapság is vannak, ennek példája a Balaton törvény módosítása). Ennek óriási jelentősége lenne a jövő generációinak szempontjából. Az országos szintű, makro-, környezetvédelmi problémák kezelésére vonatkozó joganyag tekintetében nem vagyunk elmaradva az EU-tól, sőt rendszerváltást követő kreatív jogalkotási hullámban a környezetvédelmi törvény, a környezeti hatásvizsgálati joganyag (a nyilvánvaló problémák ellenére is) a legjobbak között van Európában.

A teljes interjú itt olvasható →