Baka András főbíró szerint átláthatóbb, gyorsabb ítélkezésre, az ügyhátralék, valamint a területi különbség csökkentésére van szükség.

A korhoz kell igazítani a magyar igazságszolgáltatást – jelentette ki a Legfelsőbb Bíróság hétfőn megválasztott elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

A főbíró közölte: csak annyit tud ígérni, hogy hivatali ideje alatt megpróbálja elindítani az igazságszolgáltatás reformját. Ugyanakkor hozzátette: azt nem tudja, meddig jut el ez a folyamat, mert az nem csak rajta, hanem az igazságszolgáltatás rendszerén és a törvényalkotói szándékon is múlik.

Arra a felvetésre, hogy szétválasztaná-e a Legfelsőbb Bíróságot és a bírósági igazgatást, azt mondta: nem feltétlen híve a szétválasztásnak. Közölte: változatlanul az önálló bírósági igazgatás mellett áll, de az nem nélkülözheti a szakszerűséget, ezért olyan szervezetet kell létrehozni, ahol nem a szétválasztáson van a hangsúly.

A megválasztása körülményeit úgy értékelte, hogy a jelölt mindig kiszolgáltatott helyzetben van. Baka András az egy évvel ezelőtti sikertelen voksolásról azt mondta, hogy nem igazán értette, milyen kritikákat fogalmaztak meg vele szemben.

A köztársasági elnöknek arra a kijelentésére, hogy megválasztásával véget ért a Lomnici-korszak, azt mondta, nem lenne elegáns, ha elődje tevékenységét értékelné. Hozzátette: bizonyos értelemben mindenki meglepődött ezen a kijelentésen, de elfogadja, hogy Sólyom Lászlónak ez a véleménye.