Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök múlt csütörtökön a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének adjunktusát, Majtényi László előző ORTT-elnök volt tanácsadóját jelölte a médiahatóság élére. A házbizottság hétfői, rendkívüli ülésén azonban kiderült, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Ház négyéves ciklusa utolsó ülésnapján az ORTT elnökéről.

Miért nem szavazott a Parlament az Országos Rádió és Televízió Testület új elnökéről? – Dr. Polyák Gábor médiajogász-elnökjelölt a Jogi Fórum médiajogi mellékletében részletesen í ismerteti programját, annak elveit, legfontosabb célkitűzései.

“Az elnöki tevékenység két fő pillére a törvényesség és a szakmaiság lett volna. Ezek együtt garantálják a tisztességes működést. A törvényesség jelenti egyrészt azt, hogy jogsértés nem maradhat következmények nélkül, akár a műsorszolgáltatók, akár a Testület követte el azt. Másrészt viszont jelent egy olyan széles hatósági mozgásteret és mérlegelési lehetőséget, amelyről sokszor hangzott el, hogy túlhatalmat biztosít az ORTT részére. A széles mozgástér azonban nem eleve hibája a szabályozásnak.”

“Nyilvánvaló, hogy az ORTT-ről kialakult kép, az elnök korlátozott lehetőségei a döntéshozatali folyamatokban, valamint a rendelkezésre álló, várhatóan rövid idő behatárolják bármely elnöki program megvalósítható­ságát. Határozott elképzelések mentén, illetve a Majtényi László által lefektetett alapokon azonban érhetők el valódi eredmények.”

Polyák Gábor elnökjelölt programjáról, a program főbb célkitűzéseiről részletesen a Jogi Fórum médiajogi mellékletében