A halálbüntetések történetében új módszernek számító nitrogéngázzal végezték ki január 25-én  Alabama államban (USA) az 59 éves Kenneth Smith-t. A férfit 1996-ban ítélte halálra a bíróság egy 1988-ban elkövetett bérgyilkosságért. Smith 36 évet ‘várakozott’ a halálsoron. “A képmutatás, ami a halálbüntetést övezi, új fejezettel folytatódott” – így reflektált a Sant’Egidio katolikus közösség a kivégzésre.

Kenneth Smith büntetőperében a férfi 1988-ban elkövetett tettéért az esküdtszék – bár tizenegy az egyhez arányban bűnösnek találta – életfogytiglant javasolt az alapamai bíróságnak, mely ennek ellenére halálra ítélte a férfit – az ítélet meghozatalakor ugyanis még joga volt az esküdtszék döntését felülbírálni, ez a joga 2017 óta már nem létezik.

Smith büntetését 2012-ben megpróbálták méreginjekcióval végrehajtani, de az infúziót a végrehajtásra meghatározott napon éjfélig nem sikerült bevezetni a vénájába, ezért a férfit életben hagyták. Ezt követően az vetett gátat a kivégzésnek, hogy

Amerika több államában a mai napig nem lehet hozzájutni a méreginjekcióhoz szükséges készítményekhez, mert a gyártó cégek azokat  humanitárius okokból – emberi jogi szervezetek kampányainak hatására is – emberi élet kioltására nem bocsátják rendelkezésre.

Így merült fel Smith esetében új kivégzési módként a nitrogéngáz, amely tisztán belélegezve fulladást okoz.

Az eljárásban részt vevő ügyvédek azzal az érvvel tiltakoztak a nitrogéngáz ellen, hogy ez egy, a joggyakorlat által nem támogatott szokatlan és kegyetlen kivégzési mód, mivel hatalmas kínokat okoz a halált megelőzően. A nitrogéngázt ezideig kizárólag nagy testű állatok leöléséhez használták, de csak ritkán, és csak érzéstelenítés mellett, amit Kenneth Smith esetében ráadásul nem is alkalmaztak.

„Alabama őt választotta kísérleti nyúlnak” – kommentálta a történeteket Sonia Sotomayor, a legfelsőbb bíróság (SCOTUS) bírája, aki az ítélet meghozatalakor kisebbségben maradt véleményével.

A Sant’Egidio katolikus nemzetközi közösség világszerte kitartóan kampányol a halálbüntetés eltörléséért. Kenneth Smith-t azonban nem sikerült megmenteniük.

“Alabama történelmet írt” – nyilatkozta Smith kivégzésével kapcsolatban Steve Marshall államügyész, aki szerint “a nitrogéngáz használata az eddig ismert leghumánusabb és leginkább fájdalommentes kivégzési mód”.

„Nagyon szomorú, hogy Alabama úgy akar bevonulni a történelembe, hogy kijjebb tolja az embertelenség határát, és ezt normalitásnak állítja be”– olvasható a Sant’Egidio katolikus közösség közleményében, amely hangsúlyozza:

„36 év elteltével a kivégzés már egyáltalán nem segíti elő az igazságosság érvényesülését. Ennyi idő távlatában már egy másik embert végeznek ki.”

A Sant’Egidio nemzetközi katolikus közösség évtizedek óta küzd a halálbüntetés egyetemes eltörléséért, mivel az – állítják –  “embertelen, visszafordíthatatlan, nem egyeztethető össze a jogállamiság és a demokrácia alapelveivel és nem segíti a gyógyulási folyamatot, amelyre minden erőszakos cselekmény elkövetése után szüksége van az emberi léleknek.”

“Az Egyesült Államokban évente 18 ezer gyilkosságot követnek el, és körülbelül 20 elkövetőt végeznek ki. Ez képmutatás” – hangsúlyozza a közösség közleményében.