Az adatvédelmi biztos a közérdekű bejelentésekről szóló törvény módosításának kezdeményezésére kérte fel az igazságügy-minisztert. Majtényi László annak érdekében lép fel, hogy érvényesüljön a közérdekű bejelentőknek a személyes adataik védelméhez fűződő alkotmányos joga, azaz az eljárás során az érintett maga rendelkezzen adatai felett.

Majtényi László a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: a jelenleg hatályos törvény szerint is értesíteni kellene a panaszost arról, ha az adatait továbbították. Azonban tapasztalata szerint ezt elmulasztják – tette hozzá az ombudsman. Arra a kérdésre, hogy milyen szankciója lehet a majdani törvénynek, Majtényi László azt a választ adta, hogy közigazgatási hatáskörben okozott kár az, ami fölmerülhet és az érintettek polgári peres úton érvényesíthetik jogaikat. Emellett elképzelhető szankcionálási forma a mulasztó elleni fegyelmi.
Az adatvédelmi biztos felkérte a közérdekű bejelentések, javaslatok, panaszok intézésével foglalkozó szervezetek vezetőit: a törvény módosításáig az adatvédelmi törvény szabályainak érvényre juttatásával, a bejelentő információs önrendelkezési jogát biztosítva kezeljék az ügyfélnek nem minősülő közérdekű bejelentők személyes adatait.
A vizsgált esetekben egyébként a hatóság kötelezte a bepanaszolt intézményeket, személyeket a jogsértő állapot megszüntetésére, de rendszerint a bepanaszoltak is megismerhették a bejelentők kilétét, és a bejelentés miatt gyakran megfenyegették, sértegették őket.

A feljelentettek is névtelenek maradnak

Egyelőre a többi között van az Országimázs Központ vezetőjét érintő bejelentés; azt az illetékes nyomozóhatóságnak továbbítjuk majd – nyilatkozta lapunknak Csendes László, az ORFK főosztályvezetője. Mint arról a Népszabadság tegnap beszámolt, Tóth István Zoltánt a rendőrség ingyen hívható számán, a Telefontanú vonalon jelentették fel, amiért a központ az ombudsmani felszólítás ellenére sem hozta nyilvánosságra az augusztus 20-ai állami ünnepség részletes költségvetését.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószóvivője azt közölte, “nem publikus”, mi lesz a sorsa a Tóth István Zoltánnal kapcsolatos bejelentésnek. Ahogy az sem, fűzte hozzá, hogy név szerint kik ellen érkeznek a bejelentések.
Az Országimázs Központ vezetője közszereplő. Az adatvédelmi törvény szerint a közfeladatot ellátó személynek korlátozott a magánjogi védelme. Hogy ez pontosan mit jelent, a jogszabály nem mondja ki – nyilatkozta korábban Majtényi László adatvédelmi biztos.