Nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt halmazati büntetésül 19 év letöltendő fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélte első fokon, nem jogerősen kedden a Fővárosi Bíróság Budai Csabát, aki 1998. november 7-én brutálisan meggyilkolta egy kis élelmiszerüzlet eladónőjét, aki éppen lopáson kapta rajta.

A bizonyítási eljárás eredményeképpen a bíróság megállapította, hogy Budai Csaba nem elmebeteg, illetve nem értelmi fogyatékos, viszont pszichopata, hiszteroid, alkohol- és kábítószerfüggősége miatti problémával küszködött. A bíróság azt is megállapította, hogy képes felismerni cselekedetének veszélyességét a társadalomra.
A bíróság súlyosbító körülménynek vette, hogy Budai Csaba már többször volt büntetve, s jelenleg is jogerős szabadságvesztését tölti lopás és kábítószerrel való visszaélés miatt. Budai Csaba 2001. augusztus 27-én tölti le előző bűncselekménye miatt kiszabott szabadságvesztését; a bíróság ekkortól viszont a jelenlegi ügy miatt elrendelte Budai előzetes letartóztatását a jogerős ítéletig.
A tárgyalás végén az ügyész súlyosbításért, a védő és a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett a döntés ellen.