Az AltaVista a jelek szerint komolyan gondolja szabadalmainak védelmét és peres eljárásokkal fenyegette meg a nem fizető cégeket.

Az indexeken alapuló keresési technológia, amely a legelterjedtebb keresési módszernek számít mind az interneten, mind a különböző intranetes hálózatokon, jelenleg az AltaVista bejegyzett szabadalma. Az AltaVista szerint mindenki, aki indexállományokat használ a keresésekhez, megsérti a cég jogait, ezért beperelhető. Az AltaVista jelenleg harmincnyolc szabadalommal rendelkezik és további harminc bejegyzésén dolgozik, melyek az Internet szinte minden területét átfogják.
Az elemzők szerint az AltaVista egyértelműen a különböző keresőmotorok üzemeltetőitől és fejlesztőitől remél jelentős összegű szabadalmi díjakat. Ez a piac eddig teljesen kiaknázatlan volt, hiszen senki nem gondolt a webes keresés egyik alapkövének tekinthető indexálás szabadalmi levédésére.
A szakértők emlékeztetnek a folyamatban lévő British Telecom vs. Prodigy ügyre is, ahol a BT a weblapok közötti navigációt segítő hyperlinkekre bejegyzett szabadalma miatt pereli az egyik legnagyobb amerikai Internet-szolgáltatót. Sokan tartanak attól, hogy az Internet hamarosan szabadalmakkal és perekkel szétszabdalt területre fog hasonlítani, ezzel elveszítve alapelveit, a nyitottságot és a szabadságot.