Vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek a Cion bölcsei című kötet kiadása és terjesztése miatt indított nyomozás iratait a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága – tudta meg a Magyar Hírlap.
Hét személyt, köztük Mónus Áront közösség elleni izgatással gyanúsítják.
A nyomozás illetékese lapunknak elmondta: a történész szakértők minősítése szerint a gyűlöletkeltésre alkalmas kötet 1999 elején került egyes budapesti, szegedi, hódmezővásárhelyi és békéscsabai boltokba. Az eljárást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség rendelte el 1999 februárjában.
A Cion bölcseit eredendően 1898-ban az orosz cári titkos rendőrség állította össze. 1920-ban hazánkban is megjelent a magyar fordítás. A két évvel ezelőtti kiadásokhoz egy Londonban 1974-ben publikált kötet szolgált alapul.
A napokban befejezett nyomozás megállapította, hogy az egyik kiadó háromezer példányt, két másik összesen további kétezer példányt hozott forgalomba. A boltokba került 100 oldalas füzet ára 500 forint volt, ám alig fogyott belőle. Miután az uszító hangvételt kifogásoló nyilatkozatok egyre másra jelentek meg, a kereslet is megnőtt. A végén 1500-5000 forintot sem sajnáltak egyesek a kötetért.
A hét gyanúsított között vannak kiadók és terjesztők: valamennyien elismerték, hogy közreműködtek a “mű” piacra dobásában. Hasonló jogcímen azonban a közelmúltban nem indult eljárás, így nem lehet előre tudni, miként foglal állást a vádhatóság, illetve a bíróság.