A SIIA szerdán riadót fújt, amikor felhívta a figyelmet arra: egyre jobban terjed egy újfajta kalózkodás, amelyhez csupán egy CD-íróra van szükség. Ezenkívül a kalóznak rendszeresen figyelnie kell az online szoftveraukciókat és a túllicitált résztvevők címét megszerezve e-mailben felkínálni nekik portékáját.
A SIIA egyelőre két férfi ellen indított polgári pert. Ha bűnösnek találják őket, minden kalózszoftver után 150 ezer dolláros büntetéssel számolhatnak. Az egyik alperes esetében 11 tétel forgalmazására találtak bizonyítékot, a másiknál 21-re.
A SIIA “beugrató” akciók során buktatta le a kalózokat: emberei pórul járt, licitálásból kiesett vásárlóknak adták ki magukat. Az egyik 55 ezer dolláros forgalmi értékű szoftvercsomagért mindössze 144 dollárt kért, a másik 5600 dollár értékűt 50 dollárért. A SIIA azután indította el akcióját, hogy áprilisban megállapította: az aukciós webhelyeken forgalmazott Adobe, Macromedia, Corel és FileMaker termékek 91 százaléka kalóz példány.
A SIIA illegális másolatnak tekinti a tartalékként készített másolatokat és a CD-RW lemezen tárolt szoftvereket is, függetlenül attól, hogy a tulajdonos rendelkezik-e licenccel vagy sem.