Június-július tájékán várható a fizetős szolgáltatás beindítása a Napster-nél, derült ki a Bertelsmann egyik vezetőjének nyilatkozatából.

Mint ismeretes a BMG zenekiadót birtokló Bertelsmann a múlt évben stratégiai együttműködési megállapodást kötött a zenecserélgető hálózat üzemeltetőivel, és visszavonulót fújt jogászcsapatának is, aki ennek előtte minden erővel a Napster legyőzésén munkálkodott.

Thomas Middelhoff, a Bertelsmann elnök-vezérigazgatója a World Economic Forum-on elmondta, meg van győződve arról, hogy az új, előfizetéses szolgáltatást már a nyár elején bemutathatják. Ráadásul Middelhoff szerint a havidíjas Napster egy jól működő digitális jogokat kezelő rendszerrel fog párosulni. A médiaóriás szakértői a piackutatások eredményeiből azt szűrték le, hogy a jelenlegi Napster-felhasználók legtöbbje hajlandó lenne fizetni is a zenék letöltéséért.

Az Internet térhódítása megváltoztatta a zeneipar üzleti modelljeit, azonban a megoldás egy mindenki számára megfelelő, újfajta értékesítési mód kidolgozása, hiszen a felhasználók millióit lehetetlenség lenne perbe fogni. Ráadásul ez nem is lenne helyes, hiszen ezek az emberek szeretik a zenét, nyilatkozta Middelhoff, aki elmondta, a fájlmegosztás nem csak a zenei, de a filmes iparban is működőképes lehet.

Ezen mondatokat egy fél évvel ezelőtt nemigen hallhattuk volna egy lemezkiadó, pontosabban egy szórakoztatóipari cég vezetőjének szájából. Úgy látszik minden változóban van.