Csütörtökön figyelmeztették az AOL e-mail szolgáltatásának felhasználóit, hogy ügyeljenek egy “trójai faló” vírusra, amely nemrég jelent meg. A vírust író hacker el tudja lopni jelszavukat, hozzáfér leveleikhez és egyéb személyes adataikhoz.

Az APStrojan.aq elnevezésű vírus január 25-én bukkant föl s jelenleg a legaktívabb az AOL-felhasználókat fenyegető egyéb vírusok közül. A McAfee.com szerint a vírusról hírt adó bejelentések 100 százalékkal nőttek. A vírusfigyelő cég az AOL-felhasználókra nézve közepes kockázatúnak minősíti a vírust, míg a nagyvállalati felhasználók esetében az alacsony és a közepes kockázatú közé teszi.
A vírus levélben érkezik, tárgymegjelölése “Hey You”, a szöveg beszkennelt képeket említ a mellékletben, amelynek elnevezése “mine.zip”. A fájl megnyitása után a vírus ellopja a felhasználó nevét és jelszavát, amelyet e-mailben küld vissza a vírusírónak. Miután a felhasználó bejelentkezik az AOL hálózatra, a vírus továbbküldi magát a felhasználó címlistáján szereplő címekre.
Ilyen küldeményt nem AOL-felhasználó is kaphat, rájuk nézve azonban a vírus ártalmatlan: jelszavukat nem tudja ellopni, bár a PC-jük lelassulhat. A továbbküldés csak akkor következik be, ha a felhasználó az AOL 4.0 verziót használja. Az 5.0 és a 6.0 verziók felhasználóitól nem tud továbbmenni, jelszavukat azonban el tudja lopni.