Az IDC adataiból ítélve a felhasználók nem igazán okultak a tavalyi év vírushullámaiból: bátran nyitják meg az ismeretlen elektronikus levelek csatolt fájljait.

Több, mint egyharmaduk, vagyis az üzleti elektronikus levelekkel dolgozó felhasználók harminchét százaléka kinyitná az “ILOVEYOU”-levélhez csatolt fájlt, s ily módon egyetlen kattintással megfertőzné számítógépét. Alex Shipp, a MessageLabs vezető vírusvadász munkatársa körülbelül napi húsz “ILOVEYOU”-pozitív levelet kap; ez meglehetősen sötét képet fest a szükséges szoftverfrissítések elmulasztásáról.
Az IDC százötven, a vírusvadász programok frissítéséért felelős beosztottat kérdezett meg: a meginterjúvolt emberek mintegy ötven százaléka legalább egy hónapja nem frissítette a programok vírus-adatbázisát.
A vírusveszélyre pedig érdemes odafigyelni, különösen most, a Valentin-nap közeledtével. Február 14-én minden valószínűség szerint többszörösére növekszik az elektronikus levelek forgalma, s az a kár, amit a gondatlan felhasználók és rendszergazdák okozhatnak.
Az IDC adatai szerint a felelőtlenség nem ismer határokat: a felhasználók többsége szinte minden csatolt fájlt megnyit, amit a levélhez csatolnak. Egy kis statisztika a lehetséges listáról: Great Joke (54 százalék), Look at this (50 százalék), Message (46 százalék), No title (40 százalék), Special offer (39 százalék).