A mai nap sorsdöntő lehet a hányatott sorsú, de roppant népszerű zenecserélő szolgáltatás életében: a bezárás vagy a továbbműködés a tét. A san francisco-i felebbviteli bíróság az elsőfokú döntés jóváhagyását vagy elutasítását fogja kihirdetni, helyi idő szerint este nyolc órakor.

A döntéstől az Öt Nagy Zenekiadó (BMG, EMI, Sony, Universal, Warner Music) az általuk tulajdonolt zeneszámok ingyenes online csereberéjének befejezését várják, míg a Napsterrel tavaly október harmincegyedikén együttműködésre lépett német multimédia-óriás Bertelsmann természetesen a további működésben érdekelt.
A felhasználók azonban a jelek szerint nem bíznak semmit sem a véletlenre: vasárnap rekordterhelést jegyezhettek fel a Napster-szerverek: minden pillanatban átlagosan egymillió számítógép csatlakozott a száz szerverre, szerverenként több millió zeneszámot cserélve.
Közben a hírek szerint erősödött a Napster-ellenes csapat: nem kisebb név, mint Bob Dole volt szenátor, az amerikai politikai élet egyik legismertebb neve csatlakozott a RIAA erőfeszítéseihez. Feladata a stratégiai lépések felügyelete lesz, s ezzel elősegíti a zeneipar jelentős felzárkózását.
A Bertelsmann és a Napster eközben optimistán és rendületlenül készül a júliusra tervezett térítés díjas szolgáltatás beindítására, amely reményeik szerint leszerelhetné a zenekiadók támadásait. Kérdés, hogy a jelenlegi felhasználói kör, vagy annak hányada hajlandó-e fizetni az eddig ingyenesen használt szolgáltatásért?