Polt Péter legfőbb ügyész Szalay Gábor (SZDSZ) képviselő kérdésére korábban azt válaszolta: Varga Tamás, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadója nem érintett az általa irányított kétmilliárdos áfacsalás ügyében, mert a bűncselekmények idején egyik érintett gazdasági társaságnak sem volt vezetője. Cégbírósági adatok hatására utóbb elismerte: Varga csak 1997 júliusában mondott le tisztségeiről, de a nyomozás nem igazolta az addig visszaigényelt áfa jogosulatlanságát. A dokumentumok azonban ezt is cáfolják.

Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója irányításával egy cégcsoport 1996 és 1999 között mintegy kétmilliárd forintot igényeltek vissza hamis számlázással. A csoport olyan zárt rendszert alkotott, amely bizonyítja, hogy a céghálózat az évtized egyik legnagyobb áfacsalására alakult: az elkövetési érték meghaladja a kétmilliárd forintot. A dokumentumok és a tanúvallomások szerint az ügylet értelmi szerzője és irányítója Varga Tamás volt, akit ennek ellenére még tanúként sem hallgatott ki az APEH Bűnügyi Igazgatósága. Polt Péter egyik levele is megerősítette: az áfacsalás döntő többsége az 1998-as, illetve 1999-es évet érinti, amikor Simicska Lajos, Varga Tamás korábbi üzlettársa, a Fidesz volt gazdasági igazgatója (ebben a minőségében is Varga Tamás munkatársa) volt az APEH elnöke (itt Vida Ildikó, Simicska korábbi üzlettársa váltotta

  • a szerk.).

Szalay Gábor képviselő kérdésére Polt Péter először azt válaszolta, hogy Varga Tamással szemben

  • aki a bűncselekmények elkövetésekor hivatalosan egyik érintett cégnek sem volt felelős vezetője — bűncselekmény alapos gyanúját alátámasztó bizonyítékot a nyomozás nem tárt fel. Cégbírósági adatok azonban ezt a kijelentést cáfolták: Varga Tamás a fonyódi projekt idején a csalásban részt vevő IFC Rt. elnöke, a tulajdonos IFC Kft. ügyvezetője és az IFC Ltd. igazgatója volt.

Az újabb képviselői kérdésre Polt Péter ezt elismerte: 1997 júliusáig Varga Tamás az érintett cégekben felelős tisztségeket töltött be. Ám szerinte “ezen időszak áfa-visszaigényléseinek jogosulatlanságát a rendelkezésre álló adatok még nem igazolták”. Szalay Gábor tegnapi interpellációjában közölte: csak a fonyódi álberuházás esetében több száz millió forint áfát igényeltek vissza fiktív számlázással. Polt úgy válaszolt: “Varga Tamás az eddig felderített bűnügyekben az érintett cégek egyikében sem töltött be vezető tisztséget.”

A Világgazdaság információi másról tanúskodnak: az APEH azoknak a bűnügyeknek az alapos gyanúja miatt kezdett vizsgálódni, melyeket a fonyódi beruházás során, Varga Tamás elnöksége idején követtek el. Ennek alapján jutottak el a többi áfacsaláshoz. Varga írta alá azokat a szerződéseket, melyek alapján a fiktív számlázások történtek. Varga személyesen építette fel azt a céghálózatot, amely már Fonyódon is működött, és a kétmilliárdos csalást bonyolította. A Budapesti Igazságügyi Műszaki, Könyv- és Árszakértői Intézet szakértői véleménye szerint csak Fonyódon 1,2 milliárd értékű fiktív számlát állítottak ki.

Dornbach Alajos (SZDSZ) képviselő ugyancsak tegnap azt vélelmezte: Polt Pétert valószínűleg félretájékoztatták Kaya Ibrahim ügyében is, ezért fordulhatott elő, hogy az eltüntetett cégek tartozásairól nem megfelelő adatokat hozott nyilvánosságra. Polt válaszában arra hivatkozott: adatai a BRFK nyomozására alapultak.