A belga hatóságok házkutatást tartottak több olyan állampolgár otthonában, akiről feltételezték, hogy nagyban terjesztik a Napster-hálózatáról, illetve más szolgáltatásokról összeszedett MP3 zenéket. Az igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, a gyanúsítottak az illegális zenéket a Napsterről, illetve az internetezők körében ismert, ingyenes weboldalakról töltötték le, majd ezeket pénzért CD-re írva értékesítették. A vizsgálat jelenlegi szakaszában a nyomozók a vádemeléshez gyűjtenek bizonyítékot.

A házkutatásokat a nemzetközi jogvédőszervezet (IFPI) bejelentése nyomán kezdte meg a belga rendőrség. Előzőleg az IFPI azoknak a személyeknek, akikről tudta, hogy illegális csatornákon keresztül terjesztenek zenéket, több ízben figyelmeztetést küldött.

A minisztérium illetékese elmondta, az IFPI-nek tízezernél is több kalózról vannak pontos adatai. Ezen a listán természetesen nem szerepelnek azok, akik otthoni célra töltenek le az internetről MP3 zenéket, a hatóságok a szerzői jogvédő szervezettel együttműködve a “nagy halakat” szeretnék elcsípni.

Mint beszámoltunk róla, az Európai Unió a napokban újította meg szerzőjogi ajánlását, amelybe bekerültek az internetes kor követelményeinek megfelelő paragrafusok. Az egyes tagországoknak ratifikálásra átnyújtott dokumentumot a lemez- és a filmipar képviselői támogatták leginkább, mivel számukra lehetővé teszi a különféle tartalomvédő technológiák legális alkalmazását. Az IFPI képviselői szerint azonban az elfogadott ajánlás nem elég szigorú a kalózokkal szemben.